Antwerpse schepen Bungeneers trekt zich terug

Antwerpse schepen Bungeneers trekt zich terug

Luc Bungeneers Foto: pdw

ANTWERPEN / MERKSEM - Antwerps Schepen voor Financiën Luc Bungeneers trekt zich officieel terug als Open VLD-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. 'Aangezien ik steeds het belang van de partij vooropgesteld heb en ik volgens de Open VLD-top hét probleem ben in Antwerpen, wil ik ook nu consequent zijn en mij terugtrekken als kandidaat op de lijst', zegt Bungeneers in een brief.

De terugtrekking van Bungeneers komt er na een felle discussie over de lijstvorming bij de Antwerpse Open VLD. Bungeneers eiste de tweede plaats op de lijst op. Lijsttrekker Annemie Turtelboom gaf de felbegeerde plek echter aan de Antwerpse korpschef Eddy Baelemans, die zijn functie neerlegde om in de politiek te stappen. Bungeneers reageerde diep teleurgesteld op die beslissing.

Afgelopen weekend keurden acht van de negen Antwerpse districten de lijst van Turtelboom goed. In Merksem, het district van Bungeneers, werd resoluut tegen gestemd. Omdat de tegenstemmers zo talrijk waren, werd de lijst geblokkeerd. Tot grote tevredenheid van Bungeneers: 'Turtelboom heeft mij iets te snel bij het afval gezet', klonk het toen.

'Met opgeheven hoofd'


De actie leverde Bungeneers felle kritiek van partijleden op hij trekt nu zijn conclusies. 'De reactie van de partijtop op het stemresultaat en vooral de commentaren achteraf hebben mij sterk gegriefd, zoiets doet pijn', zegt hij in een brief. 'Als het oordeel van de leden beschouwd wordt als ledendictatuur en deze leden ook nog eens vergeleken worden met een knokploeg, is dat een brug te ver.'

'Aangezien ik steeds het belang van de partij vooropgesteld heb en ik volgens de Open VLD-top hét probleem ben in Antwerpen, wil ik ook nu consequent zijn en mij terugtrekken als kandidaat op de lijst', zegt Bungeneers. 'Dankzij de steun van de leden kan ik dit doen met opgeheven hoofd', klink het.

'Door me terug te trekken, toon ik dat ik niet bezig ben met mijn eigen jobke zoals de Open VLD-top beweert. Ik ben met het beleid bezig', aldus Bungeneers. 'Ik zie dat mevrouw Turtelboom met hetzelfde project en lijst naar de tweede ronde trekt en leid daar uit af dat ze duidelijk niet wil dat ik op de lijst sta. Door de ingewikkelde procedure om de lijst bij de tweede stemronde te doen veranderen, staak ik de strijd. Ik doe daarom niet opnieuw beroep op de leden om te komen stemmen.'

Nieuwe stemming


Dit weekend volgt zoals gepland een nieuwe stemming over de lijst van Turtelboom. De Open VLD-leden mogen dan stemmen welke namen op welke plaats moeten komen. Ook de kandidaten die niet weerhouden werden op de eerste lijst komen opnieuw in aanmerking. De naam die op een plaats het vaakst voorkomt, krijgt die plek toegewezen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S