Milieuorganisaties hekelen verlenging levensduur Tihange 1

Verschillende milieuorganisaties noemen de beslissing van het kernkabinet om de levensduur van de reactor Tihange 1 met tien jaar te verlengen "onaanvaardbaar". Bovendien helpt ze de bevoorradingszekerheid niet vooruit.

"De sluiting van Doel 1 en 2 in 2015 kan het proces naar een volledige kernuitstap in gang zetten, maar de beslissing om Tihange 10 jaar langer open te houden, zet hier een serieuze domper op", zeggen BBL, Greenpeace, IEW en WWF.

Ze vrezen dat ons land geconfronteerd zal blijven met een overschot aan energieproductie in de zomer. De organisaties stellen vast dat de regering goedbedoelde flankerende maatregelen uitdokterde. "Maar zolang die niet gepaard gaan met een volledige uitvoering van de wet op de kernuitstap, zijn ze niet meer dan symptoombestrijding", luidt het.

Ook wijzen ze op de risico’s die het langer open houden van een meer dan 40 jaar oude kerncentrale met zich meebrengt. "Het geld dat nu gestoken wordt in het upgraden van een onveilige oude centrale, zou veel beter geïnvesteerd worden in energiebesparing en hernieuwbare energie, menen ze.

ABVV: "Industrieën zullen niet langer investeren in Vlaanderen"

De socialistische vakbond ABVV reageert verbaasd en teleurgesteld op de beslissing van het kernkabinet om grotendeels vast te houden aan de geplande kernuitstap en de kerncentrales van Doel 1 en 2 in april 2015 te sluiten. "Dat gaat in de jaren na de sluiting vele honderden banen kosten", klinkt het.

Volgens ABVV-secretaris Marc Roedolf zullen heel wat bedrijven nu ernstig beginnen twijfelen aan hun aanwezigheid in ons land.

"Vooral in Vlaanderen zijn er heel wat energie-intensieve industrieën werkzaam", zegt Roedolf. "Op verschillende ondernemingsraden is al voorspeld dat er geen nieuwe investeringen meer zullen gedaan worden, als er geen toegang is tot een grote hoeveelheid betrouwbare en goedkope energie."

Roedolf is naar eigen zeggen erg verrast dat het kernkabinet vasthoudt aan een kernuitstap. "De stresstests die onze centrales ondergingen, waren positief", stelt hij, "en als nu ook nog de gascentrales gesteund zullen worden, blijft er geen enkele niet-gesubsidieerde vorm van energieproductie meer over in ons land."

Waarom Tihange 1 wel nog tien jaar langer mag openblijven, en Doel 1 en 2 niet, begrijpt Roedolf evenmin. "De kosten om noodzakelijke verbeteringen aan te brengen zijn anders van aard, vanwege de verschillende geografische omstandigheden en risico’s, maar volgens onze gegevens ongeveer even groot."

De christelijke vakbond ACV wil pas reageren nadat de militanten rond de tafel hebben gezeten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees