Ex-topman Bankia verdacht van fraude

Ex-topman Bankia verdacht van fraude

Rodrigo Rato, de voormalige topman van Bankia, wordt verdacht van fraude. Foto: AP

Een voormalige topman van de kwakkelende Spaanse bank Bankia wordt door het Spaanse openbaar ministerie verdacht van fraude. Rodrigo Rato, tevens voormalig Spaans minister van Economie, zou net als 33 andere leidinggevenden bij de bank gegevens hebben vervalst.

Rato is niet officieel aangeklaagd maar zal door rechter Fernando Andreu worden ondervraagd. Een datum voor die zitting is nog niet vastgesteld. Een andere verdachte is Angel Acebes, oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Rato was sinds de oprichting van Bankia in 2010 tot en met mei van dit jaar topman bij de bank, die het resultaat is van een fusie van zeven regionale banken. De fraude zou hebben plaatsgevonden rond de oprichting en beursgang van Bankia.

In totaal werden de afgelopen weken vier klachten ingediend tegen de bank en diens leidinggevenden, door de conservatieve vakbond Manos Limpias, de centrumpartij UPyd, het burgerplatform Democracia Real Ya en de indignados.

Voormalig minister van Economie

Het is de klacht van UPyD die door de hoogste gerechtelijke autoriteit is aanvaard. Die klacht viseert Bankia, moederbedrijf BFA, Rodrigo Rato en 32 andere verantwoordelijken van de bank . De voornaamste beschuldigingen zijn fraude, verduistering, vervalsing van jaarrekeningen en koersmanipulatie.

Bij de anticorruptiecel van het parket is al een vooronderzoek bezig naar mogelijke fraude bij de oprichting en de beursgang van Bankia.

Rato was Spaans minister van Economie van 1996 tot 2004, en daarna directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Europese noodhulp

Kort na het aftreden van Rato in mei vroeg Bankia, de vierde grootste bank van Spanje, negentien miljard euro noodsteun aan van de Spaanse overheid. De bank was bijna ten onder gegaan aan giftige vastgoedbezittingen. De beurskoers is gedaald van 3,75 euro direct na de beursgang naar net onder de één euro nu.

De Spaanse overheid moest op haar beurt aankloppen bij de collega-eurolanden voor steun. Op 9 juli wordt bepaald hoeveel Spanje krijgt overgemaakt om de bankensector te herkapitaliseren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees