Diamond verontschuldigt zich voor 'verwerpelijk' gedrag bij Barclays

Topman Barclays geeft rentefraude toe

De dinsdag afgetreden topman van Barclays, Bob Diamond, heeft toegegeven dat de bank in 2008 valse gegevens heeft aangeleverd over de rente die over leningen werd betaald. De bank probeerde hiermee zijn reputatie op de financiële markten hoog te houden om zo geld te kunnen blijven lenen, zei Diamond woensdag tegen een Britse parlementaire onderzoekscommissie.

Barclays voelde zich tot de stap gedwongen omdat andere banken nog lagere rentes hadden gemeld. Als een bank hogere rentes betaalt dan collega-banken, is dat een mogelijk indicatie voor financiële problemen.

De Britse bank was tijdens de fraude in oktober 2008 net in onderhandeling met een investeerder uit Qatar. In volle crisis was vooral de Britse regering ongerust over hoge Libor-tarieven van Barclays, zei Bob Diamond, tot dinsdag hoofd van de Britse bank, aan de parlementaire commissie. Financiële zwakte was iets dat de bank beter niet uitstraalde.

Gemanipuleerde rentes hebben grote invloed op rente die consumenten en bedrijven betalen

De rentes die de banken betalen worden gebruikt om de leidende rentetarieven Libor en Euribor te berekenen. De Libor, of London Interbank Offered Rate, is de gemiddelde rente die een twintigtal Britse banken betalen als ze elkaar kortetermijnleningen verstrekken. Die rente wordt dagelijks door de banken zelf bepaald. Door de manipulatie van Barclays zijn deze rentes beïnvloed. 

De medewerkers die betrokken zijn in het schandaal deden alsof de rente die Barclays aan andere banken betaalt lager was, zodat het risico om de bank geld te lenen lager leek dan feitelijk het geval was. De twee rentetarieven die werden gemanipuleerd hebben een grote invloed op de rente die consumenten en bedrijven moeten betalen.
 
Barclays kreeg van de Amerikaanse en Britse beurswaakhonden boetes opgelegd vanwege de fraude. De bedrijfsaansprakelijkheid in de VS werd afgekocht. In totaal is de bank hiervoor omgerekend al 357 miljoen euro kwijt. Dinsdag zei de Britse justitie strafrechtelijke vervolging te overwegen.
 
Ex-ceo veronschuldigt zich voor 'verwerpelijk' gedrag
 
Diamond heeft zich tijdens de hoorzittingen in het Britse parlement verontschuldigd voor het 'verwerpelijk' gedrag van de traders die de interbancaire rentetarieven manipuleerden. 'Het spijt me. Ik ben teleurgesteld en kwaad', zei Diamond.

'Er is helemaal geen excuus voor zulk gedrag. Het is verkeerd. Ik ben er niet blij mee. Het vertegenwoordigt niet de Barclays die ik ken en waarvan ik hou', zei hij nog.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees