Europees parlement wil voor iedereen een bankrekening

Europees parlement wil voor iedereen een bankrekening

Foto: photo news

Het Europees parlement wil dat de Europese Commissie voor januari volgend jaar met een wetsvoorstel komt om iedere consument in Europa ervan te verzekeren dat hij toegang heeft tot elementaire betaaldiensten zoals een bankrekening.

Het parlement wil de lidstaten eerst de kans geven zelf orde op zaken te stellen, maar als ze dat niet doen, zullen ze zich aan een Europese wet moeten houden die op het Belgische model is geïnspireerd.

In de hele Europese Unie hebben zowat 30 miljoen consumenten ouder dan 18 jaar geen bankrekening. Dat is een probleem, zegt Open VLD-parlementslid Philippe De Backer. 'Vandaag de dag kan eigenlijk niemand zonder bankrekening. Alles wordt een probleem als je geen toegang hebt tot elementaire betaaldiensten: of het nu gaat om het ontvangen van een loon of uitkering, om de aankoop van producten en diensten of om het betalen van je energierekening.'

Mobiele consumenten

Niet alleen financieel zwakkere consumenten hebben geen bankrekening, vaak gaat het ook om mobiele consumenten zoals studenten in het buitenland of grensarbeiders.

Vorig jaar gaf de Europese Commissie verschillende lidstaten de aanbeveling elementaire betaaldiensten te garanderen. België heeft sinds 2003 een wet die daarvoor zorgt en staat te boek als een goede Europese leerling. 'Zowel de Europese Commissie als het Europees parlement volgen het Belgische voorbeeld. Als lidstaten de Europese aanbevelingen blijven negeren, zal er in 2013 een Europese wet komen, deels gebaseerd op het Belgische model', aldus De Backer.

De Commissie en het parlement willen dat elke consument die legaal in de EU verblijft, ongeacht zijn nationaliteit en financiële situatie, het recht krijgt om een bankrekening te openen en te gebruiken in een lidstaat, op voorwaarde dat hij in die lidstaat nog geen bankrekening heeft.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees