Oostenrijk akkoord met Noodfonds eurozone

Oostenrijk akkoord met Noodfonds eurozone

De Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter overlegt met parlementsvoorzitter Werner Faymann (midden) en vice-parlementsvoorzitter Michael Spindelegger bij de stemming over het Europese Noodfonds ESM. Foto: REUTERS

Het Oostenrijkse parlement heeft woensdag ingestemd met het permanente noodfonds ESM van de eurozone. De centrumlinkse regering werd gesteund door de Groenen en had daardoor een tweederde meerderheid.

Het ESM (European Stability Mechanism) met vijfhonderd miljard euro in kas zou deze maand van kracht worden. De invoering loopt mogelijk vertraging op, omdat Duitsland moet instemmen met het fonds en tegenstanders naar de rechter zijn gestapt.

De Duitse president Gauck heeft al gezegd de wet niet te ondertekenen zolang de rechters van het constitutionele hof in Karlsruhe geen uitspraak hebben gedaan.

In het debat voorafgaand aan de stemming vergeleek de Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter het ESM woensdag met ’een zeer moderne brandweer die in tijden van een financiële crisis uitrukt’.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees