Milquet: 'Verbod op radicale groeperingen is maar één punt uit plan'

Milquet: 'Verbod op radicale groeperingen is maar één punt uit plan'

Foto: blg

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vindt dat de meerderheid 'een signaal moet geven dat ze vooruit wil' in de aanpak van radicale groeperingen.

Zelf heeft ze intussen haar plan voor de 'strijd tegen het radicalisme' overgemaakt aan de premier en de minister van Justitie. 'Het verbod is daarin maar één van de meer dan twintig punten', zei ze woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Na de onrusten in Molenbeek en de opruiende taal van Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem kondigde Milquet aan dat ze de strijd tegen radicale groeperingen wil opdrijven. Haar voorstel om dergelijke organisaties te verbieden krijgt echter niet overal steun. De regering stuurde de zaak door naar het parlement, die er hoorzittingen rond houdt. De magistratuur zal nog gehoord worden, maar dat is wellicht pas voor na het reces.

Globale strategie

Zelf heeft Milquet een 'ontwerpplan' klaar en ze hoopt dat premier Di Rupo dat snel op de tafel van de ministerraad legt. Dat plan bevat naast een verbod op radicale organisaties ook maatregelen rond de opleiding van politieagenten en preventiemaatregelen (samen met de deelstaten) over de mogelijkheid om bepaalde radicale website te blokkeren. 'Het gaat om een globale strategie', zei ze.

Zelf blijft ze achter haar verbod staan. 'Er is een leemte in de wetgeving. De huidige wet op de milities laat toe leden van een militie te vervolgen, maar de militie zelf blijft bestaan'. Een rechter zou volgens de minister zo'n organisaties moeten kunnen laten ontbinden. 'En nee, het gaat hier niet over gewone verenigingen of koorknaapjes, maar over groepen die door geweld een gevaar vormen voor andere mensen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees