Arbeider raakt lichtgewond aan het hoofd

Binnenschip kapseist door schuivende lading

Binnenschip kapseist door schuivende lading

De lading wordt van het gekantelde schip gejaald. Foto: tab

Wilsele / Rumst / Willebroek -

Op de Leuvense Vaart, ter hoogte van de Elektriciteitswijk, is gisterochtend een binnenschip gekanteld tijdens het lossen van 380 ton bouwstenen. Er viel een lichtgewonde. Het scheepvaartverkeer werd lange tijd stilgelegd.

Met de walkietalkie stevig in de hand hield schippersvrouw Marina Zenner uit Willebroek gisterochtend omstreeks 10.30 uur de reddingsoperatie van haar boot, de Patmar Z, nauwlettend in het oog. Nauwelijks twaalf uur eerder had ze samen met haar man het binnenschip aangemeerd aan de kade van bouwbedrijf Celis langs de Aarschotsesteenweg in Wilsele waar ze een lading snelbouwstenen moesten lossen. Ze hadden al geregeld voor Celis gewerkt, maar dit was de tweede proefvaart met snelbouwstenen voor de Leuvense onderneming.

‘Dinsdag hebben we de lading opgehaald bij het bedrijf Wienerberger in Rumst’, doet de vrouw het verhaal. ‘Na de doortocht van het Zennegat zijn we via Battel bij Mechelen naar Leuven gevaren. Er was geen vuiltje aan de lucht.’

De vrouw en de directie van Celis hebben er dan ook het raden naar wat er precies is gebeurd. ‘Tijdens het lossen van het schip is de lading beginnen schuiven en heeft de boot een overhellende beweging naar de kade gemaakt’, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie.

‘De betonnen kade en de bodem van de Vaart hebben de boot tegengehouden. Bij het incident is een arbeider lichtgewond geraakt aan het hoofd.’

Voor de (zware) ruimingswerken schakelde de Leuvense brandweer de Civiele Bescherming in die ter plaatse kwam met opblaasbare luchtkussens om, indien nodig, het schip te stabiliseren. Met zwaar materiaal van Celis werd een deel van de beschadigde lading van het schip gehaald waarna de boot opnieuw min of meer stabiel kwam te liggen.

Het scheepvaartverkeer in de buurt lag tijdens de operatie stil. Eerst moesten de medewerkers van Celis de stenen die in het water waren terechtgekomen, opruimen. averij aan het schip leek nogal mee te vallen. Er is wel een kleine hoeveelheid olie in het water gelopen. De smurrie werd bestreden met detergent. De zeevaartpolitie onderwierp het schip nog aan een grondige inspectie. Vermoedelijk vaart Marina morgen opnieuw met haar Patmar Z uit.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio