Hevig onweer barst los boven Sint-Katelijne-Waver

Woning zwaar beschadigd door blikseminslag

Woning zwaar beschadigd door blikseminslag

De bliksem sloeg in via de schoorsteen en maakte twee gaten in het dak. Foto: credit

SINT-KATELIJNE-WAVER -

Een blikseminslag heeft gisteravond grote schade aangericht aan een woning aan het IJzerenveld. Er ontstond brand die het volledige dak vernielde. Niemand raakte gewond.

Omstreeks kwart voor zeven gisteravond brak er een hevig onweer los boven Sint-Katelijne-Waver. ‘Het begon hevig te regenen en tijdens het onweer was er ook een enorme bliksemflits, gevolgd door een zware donderslag’, zeggen bewoners van het IJzerenveld. ‘Eerst beseften we niet dat de bliksem op een huis in de buurt was ingeslagen. Toch gingen we buiten kijken wat er loos was want onze digitale televisie was door het onweer ook uitgevallen. En toen zagen we dat de bliksem bij de buren was ingeslagen. Er ontsnapte al heel wat rook uit het dak.’

Schoorsteen

De bliksem was op de schoorsteen van de woning ingeslagen en baande zich via de zolder en het dak weer een weg naar buiten. ‘Op twee plaatsen gaapte een opening in het dak van bijna twee vierkante meter groot. Veroorzaakt door de bliksem’, klinkt het bij de Mechelse brandweer. ‘De krachtige ontlading heeft de isolatie onder het dak in brand gezet. Niet makkelijk om te blussen. Daarom moesten we de dakpannen van het dak halen en extra openingen creëren om de hitte te laten ontsnappen en het vuur te kunnen blussen.’

De brandweer kon vermijden dat de vlammen uitbreiding namen naar de rest van de woning. Toch is er ook daar grote schade aangericht. ‘Het gaat vooral om waterschade. Maar op de bovenste verdieping is er ook rookschade’, aldus nog de brandweer.

De bewoners bleven ongedeerd. Door de brand kunnen ze niet langer in hun woning blijven en werd er gisteravond koortsachtig naar een oplossing gezocht.

De Mechelse brandweer kreeg bijstand van de civiele bescherming om het dak met speciale zeilen dicht te leggen.

Het was gisteravond nog niet duidelijk of ook de elektrische apparaten van de andere woningen in de buurt schade hadden opgelopen door de blikseminslag.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio