Gedetineerden krijgen uitkering als cipiers staken

Gedetineerden krijgen uitkering als cipiers staken

Foto: BELGA

Gedetineerden die in de gevangenis werken hebben recht op een vergoeding voor technische werkloosheid als zij hun job niet kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld door een staking van de cipiers. In 2011 heeft de Regie van de Gevangenisarbeid zo 10.000 euro aan uitkeringen uitbetaald. Dat antwoordde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op een vraag van N-VA-senator Danny Pieters, die het systeem aanklaagde.

Pieters ondervroeg Turtelboom naar aanleiding van een aantal stakingen van het gevangenispersoneel wegens overbevolking. De N-VA-senator verwees naar een ministerieel besluit uit 2004. Daarin staat dat 'wanneer gedetineerden niet kunnen werken ingevolge een staking van het personeel, elke stakingswerkdag betaald wordt ten belope van het gemiddelde dagelijkse arbeidsloon van de vorige maand met als maximum zeven maal 0,62 euro of 4,34 euro per dag'.

Minister Turtelboom antwoordde dat er op dit ogenblik geen plannen bestaan om het systeem te herzien. Ze voegde er wel aan toe dat haar administratie een voorstel heeft uitgewerkt om in de basiswet duidelijk in te schrijven dat gevangenisarbeid niet onder een arbeidsovereenkomst valt. Ze hoopt dat het debat daarmee definitief gesloten wordt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees