Mama

Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies met een knipoog

ADVIES. 'Mijn dochter heeft een 'slechte' vriendin'

ADVIES. 'Mijn dochter heeft een 'slechte' vriendin'

Foto: shutterstock

Mijn dochter heeft een 'slechte' vriendin, vind ik. Zit er echt niks anders op dan lijdzaam toezien? Schrijfster en cartooniste Fleur Van Groningen geeft advies.

Dag Fleur,

Mijn dochter heeft een 'slechte' vriendin, vind ik. Ze wil nu dezelfde ordinaire kleren, hangt rond op verkeerde plaatsen en houdt zich niet aan onze afspraken. Hoe meer ik ervan zeg, hoe erger het wordt. Zit er echt niks anders op dan lijdzaam toezien?

Christel V., Hamme

Lieve Christel,

Tuurlijk wel. Rebellie wordt veroorzaakt door de behoefte aan een eigen identiteit. Pubers zetten zich eerst blind af tegen 'wat hoort', voordat ze werkelijk hun eigen visie beginnen te vormen. Om er op een dag achter te komen dat ze meer op hun ouders lijken dan ze dachten –maar dat duurt nog even.

Tegelijk zijn ze erg onzeker. Doe ik het wel goed? Is er plaats op de wereld voor iemand als ik? Die innerlijke dualiteit maakt niet alleen henzelf, maar ook hun omgeving het leven zuur. Met kritiek maak je je dochter nog onzekerder. Jouw woorden komen wel degelijk aan, omdat ze resoneren met haar innerlijke zelftwijfel. Laat haar merken dat je haar vertrouwt, zodat ze zichzelf durft te vertrouwen. Dat geeft haar de ruimte om zichzelf te vinden, waardoor opstandig gedrag slechts tijdverspilling wordt. Had iemand dat maar ooit tegen de moeder van Lady Gaga gezegd.

Heb je zelf een vraag voor Fleur? Mail naar fleur.van.groningen@nieuwsblad.be
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees