Vakantie

Zes inspirerende tuinen om deze zomer te bezoeken

Normandië, dat weet elke Belg liggen. Niet ver, altijd lekker, heerlijke stranden. Maar niet eens zo ver van die kust, verbergt de streek honderden tuinen, parken en kastelen. Wij bezochten zes heel verschillende tuinen, van groot naar klein, maar altijd even boeiend. Tijd voor groene inspiratie.

De kasteeltuin van Bois-Guilbert

De tuin van het 17de eeuwse kasteel van Bois-Guilbert is het privé-initiatief van Jean-Marc de Pas, een van de zonen van de vroegere eigenaar. Hij is sculpteur en vormde zijn tuin om tot één grote tentoonstellingsruimte voor eigen werk. Om de twee jaar wordt er een biënnale georganiseerd, waarbij andere beeldhouwers hun werken in het gigantische park tentoonstellen. De tuin wordt ook heel vaak bezocht door scholen en groepen en heeft een uitdrukkelijk pedagogisch karakter rond de band tussen natuur en cultuur. Er worden ook vaak beeldhouwlessen gegeven in het atelier. Sterkte: de grootte van het domein. Je kunt er uren ronddwalen. De tuin is nu 7 ha groot en er wordt een bijkomende 5 ha aangelegd. De basis is klassiek Frans, maar door de verschillende thema's en hoekjes en tuinkamers krijgt ze een uitdrukkelijk wild karakter. Om elk hoekje is wel een beeld te ontdekken. Het maakt de tuin dan ook ideaal om met kinderen te verkennen. Ze kunnen heerlijk wild rondlopen over de grasperken, verstoppertje spelen in de vele bosjes, genieten van de wilde bloemen en zo al spelend kunst ontdekken. Er is ook een labyrint.

Te onthouden

Het beeld van Antoine de Saint-Exupéry en de verschillende fragmenten uit Le petit prince die uitgebeeld worden in natuurlijke nissen. De vele beelden van jonge vrouwen en dan vooral Les jeunes mariés. De frisse aanblik van eenvoudige margrieten en boterbloemen op een boogscheut van ingewikkelde 'kunstige' constructies.

Les jardins de Bois-Guilbert, 1108
Route d'Héronchelles, 76750 Bois-Guilbert
Open van 1 april tot 15 november, van woensdag tot en met zondag en
op feestdagen, van 14 tot 18 u. Toegang: 6 euro.
www.jardinsdeboisguilbert.over-blog.com

Château de Vascoeuil
In dit extreem charmante kasteeltje uit de 15de en 16de eeuw woonde de grote historicus Jules Michelet, auteur van de 17-delige reeks Histoire de France en de man die er persoonlijk voor zorgde dat Jeanne d'Arc zowat een heiligenstatus verkreeg. Michelet, een Hugenoot, kwam in Lodewijk Napoleon een wel erg machtige vijand tegen. Hij trok zich noodgedwongen teug uit de academische wereld en kocht het kasteel van Vascoeuil. Zijn werkkamer, in de kasteeltoren is nu zorgvuldig gereconstrueerd met een akelig echt lijkende pop die Michelet aan z'n werktafel moet voorstellen. Napoleon was niet de enige die indertijd moeite had met de antiklerikale geschriften en discours van Michelet. Onder anderen de burgers van Marseille scheven bezwaarschriften naar de keizer , nadat de historicus erop gewezen had dat de jezuïeten en de priesters meer te zeggen hadden over de vrouwen dan hun eigen mannen. Nog meer anekdoten over die woelige tijden? Bezoek dan zeker het schattige museumpje over Michelet aan de ingang van het kasteelpark. Het kasteel van Vascoeuil maakt deel uit van de Route des écrivains, waar ook het huis van Victor Hugo en Maeterlinck in opgenomen zijn.

De tuin zelf is zo'n 6 ha, het domein in totaal 20 ha. Grappig en indrukwekkend is de colombier, de duiventil, vlakbij de ingang van het park. Sinds 1970 hebben de nieuwe eigenaars een heus kunstencentrum van park en kasteel gemaakt. En dan hebben we het niet over kleine namen: Aan de toegangspoort word je welkom geheten door een beeld van Dali en verder vind je er werk van Braque, Vasarely, Volti, Kijno, Léger en Székely. En de tuin zelf? Frans klassiek, maar met een hele mooie waterval, schattige rozenhoekjes en heel mooie tulpenbomen, een boom die je niet zo vaak ziet bij ons en zeker niet zo dicht bij de kust.

Te onthouden
De beeldige en zorgvuldig gerestaureerde colombier: hier woonden ooit 20.000 duiven, een duidelijk teken van rijkdom. Tijdens ons bezoek het onvoorstelbaar perfecte decor voor de boeddhaschilderijen van Ladislas Kijno. De zwierige naturel waarmee Grote Kunst verweven wordt met een klassieke tuin. De charme van een aangelegde waterval met een theehuisje erbij.

Château de Vascoeuil, 8, rue Jules Michelet, 27910 Vascoeuil
Toegang: 8 euro, gezinnen: 20 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen.
www.chateauvascoeuil.com

Château du champ de Bataille
Op het domein waar Willem I van Normandië in de tiende eeuw een bloedige strijd uitvocht met de Bretoenen, staat een prachtig kasteel uit de 18de eeuw met een 'tuintje' van 38 ha. In 1992 – kasteel én tuin waren compleet verwaarloosd – werd het verwaarloosde domein gekocht door Jacques Garcia, interieurarchitect van nogal wat kasteelheren en andere te rijken. Het interieur werd in ere hersteld en volgepropt met antiquiteiten, de 38 ha errond werden een klassieke Franse tuin met veel symbolen uit de oudheid. Niet onze cup of tea, maar wie houdt van enige grandeur, vindt hier zijn gading. Denk gerust aan de tuinen van Versailles, maar dan boordevol symboliek en romantische elementen. Veel gras en kunstig bijgeknipte buxussen, veel ornamenten en waterspuwende kikkers, veel gracieuze naakte vrouwen (van steen) en veel strak geknipt gras. Als we je vertellen dat de tuiniers hier met een golfkarretjes rondrijden, dan weet je het wel. Vanaf het bordes van het kasteel heb je een prachtig zicht op de tuinen, vanaf het einde van de tuin heb je een prachtig zicht op het kasteel.

Te onthouden
De waterpartijen. De buxussen die strak geknipt de lijn van de trappen volgen.
Het strakke zicht op de lijnrechte vijver waarin een donkere lucht zich weerspiegelt.

Château du Champ de Bataille, 27110 Le Neubourg
Open: van Pasen tot Allerheiligen alleen op weekend en feestdagen, van 14 tot 18u, juli en augustus alle dagen van 10 tot 18 u., mei, juni en september alle dagen van 14 tot 18 u.
Toegangsprijs: 12 euro, kinderen tussen 6 en 12: 8 euro.
www.duchampdebataille.com

De kasteeltuin van Acquigny
Tussen twee rivieren, de Eure en de Iton, ligt een domein van 15 ha, eigendom van de familie Desneval. Het renaissancekasteel zelf is gigantisch, de tuin is de passie van de eigenaars. Wie hier een rondleiding van de vrouw des huizes zelf krijgt, is goed af. Zelf is ze Provençaalse, maar ze praat met een passie over Normandië die echt niet alledaags is. Mevrouw D. is trots op haar tuin en dat geeft de rondleiding een heel aparte charme. Hier heeft haar man een boom geplant, hier staat een sequoia uit 1850, daar staan de lindebomen uit de 17de eeuw, en daar de platanen uit 1805. Na een half uurtje wordt de rolverdeling in het huishouden duidelijk: de man des huizes plant de bomen, zij onderhoudt de struiken en houdt zich, samen met een piepjonge tuinier, bezig met de groente- en kruidentuin, le potager.

Het kasteel en het oorspronkelijke plan van de tuin dateren uit de 18de eeuw, toen strak en getrimd de ordewoorden waren, maar de tuin verwilderde door de jaren heen en werd geleidelijk aangepast aan de modes van de volgende tijden.

Te onthouden

De romantische waterval, volgens de principes van Rousseau gemaakt met rotsblokken.
De potager, met een wonderbaarlijk vertakte perenboom met 28 (!) armen , tientallen soorten groenten en medicinale kruiden.De unieke bomen uit alle hoeken van de wereld: oosterse platanen met meer dan 8 meter omvang en tot 48 meter hoog. Sophora's die hier al in 1768 aangeplant werden, naar het voorbeeld van de Jardin des plantes in Parijs, een gigantische kastanjeboom...

1, rue Aristide Briand, 27400 Acquigny,
00-33-2.32.50.23.31
Open van april tot oktober in het weekend en op feestdagen, van 14 tot 18 u, in juli
en augustus: elke dag van 14 tot 19 u.Groepen het hele jaar door, na reservering.
Prijs: 8 euro, kinderen tussen 8 en 16: 5 euro.
www.chateau-acquigny.com

De tuinen van Monet   
De tweede meest bezochte plaats van Normandië, na Mont Saint–Michel. Dan weet je het wel zeker? Giverny is een pracht van een dorpje, maar volk! De tuin van de beroemde schilder Claude Monet (1883-1926) zelf bestaat uit twee delen: Le clou normand en Le jardin d'eau. In het begin van zijn carrière trok Monet zo'n beetje overal rond om te gaan schilderen. Maar toen hij eenmaal z'n huis in Giverny gekocht had, wou hij – als tuinliefhebber – wel z'n eigen tuin hebben. Kwestie van iets te schilderen te hebben in de winter. Maar Monet raakte geobsedeerd door zijn tuin en die obsessie nam steeds grotere vormen aan. Hij nam een viertal tuiniers in dienst en bestelde zaden en planten overal ter wereld. Vooral uit Japan haalde hij veel inspiratie. Sinds de opening van het Verre Oosten, na de oorlog, had hij veel contact met Japanse schilders met wie hij een diepe verwantschap voelde. Een en ander resulteerde in zijn watertuin, waar hij zijn beroemdste schilderijen zou realiseren. Denk aan de Japanse brug en de tientallen versies van zijn waterlelies.

In feite zijn er twee totaal verschillende tuinen van Monet te zien in Giverny. De eerste, le Clos normand, is één explosie van kleuren en geuren: papavers, pioenen, lissen, irissen, tulpen en narcissen schreeuwen om aandacht en de centrale assen van de tuin worden overspannen door rozenbogen. In de nazomer gaat de Oost-Indische kers met alle aandacht lopen. In de Japanse tuin overheerst uiteraard het water, en drummen de bezoekers tussen bamboe, ginkgo biloba, Japanse pioenen en blauwe regen.
Na de dood van Monet verloederde de tuin langzaam aan en pas na 1966, toen het huis door Monets zoon Michel nagelaten werd aan de Académie des Beaux-Arts, werden huis en tuin in ere hersteld. Aan de hand van schilderijen van Monet en z'n collega s (Monet verzamelde een hele kolonie kunstenaars rond zich in Giverny) en van foto's, werd de tuin zorgvuldig nagebouwd. In 1980 gingen de vernieuwde tuinen van Monet open voor het pudiek. Men verwachtte zo'n 20.000 bezoekers per jaar. Het zouden er meer dan 600.000 worden.

Te onthouden
De uitbundige kleuren van bollen en planten. Ogenschijnlijk wild en kriskras door elkaar gezet, maar zo schilderachtig dat er een artiest-tuinier achter schuil moet gaan.
De verstilde, schijnbaar eenvoudige Japanse tuin.

De drukte. Busladingen vol Amerikanen en Japanners worden hier afgezet maar Giverny is en blijft een sprookjesachtig dorp. Bovendien zijn de tuinen zo mooi, dat je het schuifelen in de massa erbij neemt. es jardins de Claude Monet, 84, rue Claude Monet, 27620 Giverny, 0033-2.32.51.28.21
Toegang: 9 euro, kinderen vanaf 7 jaar 6 euro.
www.fondation-monet.fr

Les jardins d'Angélique
Even niet opletten en je rijdt er zo voorbij, op de weg naar Montmain. Les Jardins d'Angélique, de tuin van Gloria Lebellegard, ligt aan de rand van het dorp. Als je eenmaal je auto door de toegangspoort gewrongen hebt, slaat de geur van rozen en jasmijn je frontaal in de neus. In 1989 begonnen Gloria en haar (ondertussen overleden) man Yves met het aanleggen van de tuin. Ze gaven hem de naam van hun oudste dochter, Angélique, die jong overleed. De tuin zelf bestaat uit twee delen: vooraan een ontegensprekelijk romantische tuin met veel hydrangea, sierui, hedera, reukerwten, dahlia's, varens en hosta's. Planten en bloemen die u en ik ook kunnen kweken, ware het niet van de onvoorstelbaar geslaagde aanleg van de tuin. Grasperkjes, beelden, fonteintjes, zelfs gewone gietijzeren stoeltjes zorgen voor rustpunten langs de slingerende paden. De tuin is niet gigantisch groot (1 ha), maar wat een weelde aan planten, kleuren en geuren! De bloemen zijn één en al wit en pastel en bengen je instant tot rust. Achter de manoir uit de 17e eeuw, ligt een formelere rozentuin, het domein van Yves. Hij plantte meer dan tweeduizend soorten rozen rond een centrale fontein. De tuin krijgt vorm door strakke rijen buxus, Italiaanse stijl. Het geheel contrasteert mooi met de eerder wilde, romantische tuin vóór het huis. Dubbel plezier voor je geld dus. De tuin kreeg in 2011 de prijs van mooiste tuin van Haute-Normandië.

Te onthouden
De kleine details die getuigen van heel veel oog voor sobere schoonheid. De rust en de kalmte die je ervaart van als je de bloementuin binnenstapt. De vele mooie rusthoekjes die gecreëerd werden met weinig geld maar des te meer smaak.

Les jardins d'Angélique, Route de Lyons, 76520 Montmain, 0033-2.35.79.08.12
Open van 10 tot 19 u, alle dagen tussen 1 juli en 15 oktober, daarbuiten
gesloten op dinsdag. Toegangsprijs: 5 euro, gratis voor kinderen onder de 12.

Adresjes voor een goede nacht:
Hotel Le Continental ***
Eenvoudig hotel vlakbij het casino van Forges. Sympathieke ontvangst. Gratis wifi.
Avenue des sources, 76440 Forges-les-Eaux.
www.forgescontinental.com

Les Canisses **
Hotel in volle renovatie, gerund door een sympathiek koppel. Goede, lichte keuken en volop vrolijke kleurtjes in het interieur. Op zomeravonden biedt het grote terras langs de Seine (de eenden komen u bezoeken aan tafel) zeker een surplus.
Chemin du halage da la gare – bord de Seine, Le Goulet, 27600 Saint Pierre la Garenne.
www.canisses.com

Le logis de Brionne ***
Supersympathiek hotelletje (mevrouw is een Brusselse!) met een meer dan excellente keuken. Charmante ontvangst, grote culinaire dingen op het bord in een gezellige, ongedwongen stijl. Elke kamer is gemeubileerd met grootmoeders meubels. Gratis wifi.

1, Place Saint Denis, 27800 Brionne.
www.lelogisdebrionne.comVoor meer informatie over Frankrijk Atout France
Louizalaan 222
1050 Brussel
info@franceguide.com
Tel.: 0902/ 880.25 (0.15€/12 sec.)
www.franceguide.com

Voor meer informatie over Normandië www.normandie-tourisme.fr
www.seine-maritime-tourisme.com, www.eure-tourisme.fr
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees