Interieur

Blauw licht maakt je huis gezonder

Blauw licht maakt je huis gezonder

Foto: Shutterstock

Duitse wetenschappers hebben een manier ontdekt om gezonder te wonen. Nieuwe ramen die blauw licht doorlaten, kunnen onze biologische klok positief beïnvloeden en ons humeur verbeteren.

"Niet de felste golflengtes in een kamer bepalen het bioritme van de mens, maar juist het minder sterke blauwe licht," zegt Walther Glaubitt, onderzoeker aan het Fraunhofer Instituut in Wurzburg. Blauwe stralen hebben een effect op de hormonale balans. Ze vertellen je onder meer wanneer het tijd is om te gaan slapen en weer op te staan en hebben daarmee een directe invloed op je humeur en gezondheid.

Moderne isolerende en zonnewerende ramen zoals die in de meeste huizen en kantoren houden blauw licht tegen. Met negatieve gevolgen voor de bewoners. Bij Fraunhofer heeft men daarom 'Uniglass Vital' ontwikkeld, een nieuw soort glas dat het blauw even goed doorlaat als een open raam.

Dankzij een nauwelijks zichtbare anorganische laag op het glas krijgen golflengtes tussen 450 en 500 nanometer dikte vrije doorgang. Dat is precies de plek in het kleurenspectrum waar het gunstige licht zich bevindt. Het doorlatende glas zal je huis dus een beetje blauwer én gezonder maken.

Verkoopdatum en prijs van de 'Uniglass Vital'-ramen zijn nog niet bekend.   

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees