NSZ wil maaltijdcheques afschaffen

NSZ wil maaltijdcheques afschaffen
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil dat de maaltijdcheque afgeschaft wordt. Volgens het NSZ zorgen de cheques voor rompslomp en kosten en is de kostprijs weinig transparant. De organisatie pleit zaterdag in een persbericht voor een "maaltijdvergoeding" op de loonbrief.

De omschakeling van de papieren maaltijdcheque naar de elektronische variant maakt NSZ en de bij haar aangesloten handelaars en horeca-uitbaters niet enthousiast.

Door de wirwar aan prijsformules die de vier uitgevers van maaltijdcheques aanbieden, is er geen duidelijk zicht op de kostprijs, zegt NSZ. "Uit berekeningen blijkt dat de e-cheque soms goedkoper, maar soms ook duurder uitvalt."

Daarnaast heeft 50 procent van de voedingswinkels en 45 procent van de horecazaken momenteel geen betaalterminal voor elektronische maaltijdcheques; ze zullen dus moeten investeren in de nodige hardware, luidt het.

Voor NSZ is het duidelijk: de maaltijdcheque, in zijn elektronische of papieren variant, moet worden afgeschaft. De organisatie pleit er voor, de tegenwaarde te boeken als een netto-vergoeding op de loonbrief onder de noemer "maaltijdvergoeding".

"Werknemers en werkgevers moeten hierop dus geen sociale zekerheidsbijdragen betalen. Dat is immers pas een administratieve vereenvoudiging waar iedereen mee gediend is."

Unizo: verlenging geldigheidsduur pragmatische tussenoplossing

CD&V en MR hebben een wetsvoorstel klaar om de geldigheidsduur van maaltijdcheques op te trekken van drie naar twaalf maanden. ‘Want jaarlijks gaat voor 10 miljoen euro aan maaltijdcheques verloren.'

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschouwt dat voorstel als een pragmatische tussenoplossing.

Unizo vraagt al langer de maaltijdcheques af te schaffen en te vervangen door een directe vergoeding via de loonbrief. Ze onderhandelt hierover nog steeds met de uitgevers van de cheques. Een afschaffing gebeurt evenwel niet van vandaag op morgen, stelt de organisatie vast.

De kosten van maaltijdcheques, en bij uitbreiding ecocheques, zijn vandaag zowel voor de werkgever als de handelaar "te hoog", zegt de organisatie. Bovendien leveren ze heel wat administratieve rompslomp op.

 


 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees