De Wever vreest niet voor 'cordon sanitaire' rond N-VA

De Wever vreest niet voor 'cordon sanitaire' rond N-VA

Foto: BELGA

Bart De Wever is niet bang dat zijn partij niet bij de coalitiegesprekken zal worden betrokken na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Dat zegt hij in een interview met De Morgen.

De Wever is naar eigen zeggen niet bevreesd voor een scenario waarin de N-VA overal veel stemmen zal halen, maar nergens voor de coalitiegesprekken wordt uitgenodigd. "Bij het Vlaams Belang was er een cordon sanitaire op basis van hun programma. Bij ons is er niets mis met wat we inhoudelijk vertellen. De klassieke partijen proberen enkel om hun eigen posities veilig te stellen, maar zo'n cordon houdt niet stand," aldus De Wever.

De Wever heeft het ook over de overstap van Vlaams Belanger Jurgen Ceder. "Met alle respect, Ceder is geen racist en hij probeert nu gewoon eerlijk te zijn. Als ik overtuigd ben dat iemand vandaag N-VA'er is en in ons gelooft, dan draai ik die bladzijde om. Als ik mij het leven makkelijk wilde maken, had ik het niet gedaan," aldus de N-VA-voorzitter.

De Wever laat verder uitschijnen dat hij hoopt dat Open VLD in Antwerpen goed scoort. Die partij lijkt voor de N-VA de voorkeurspartner voor een coalitie. "CD&V heeft een voorakkoord met de SP.A en Groen sluit zich daar eigenlijk bij aan door te zeggen dat SP.A hun voorkeurspartner is. "

De Wever is ook scherp voor zijn critici. "Ik word neergezet als iemand die hooghartig, onbeleefd en arrogant is. Ik herken mezelf daar niet in. Kijk, wie in 2007 een big bang belooft en vijf jaar later een scheet in een fles aflevert, moet zijn frustraties daarom nog niet op mij uitwerken."

Volgens De Wever zijn de peilingen de oorzaak van de slechte sfeer in het vlaams Parlement. "Men loopt hier heel kleinzerig rond. Alles wordt uitvergroot en er wordt gecommuniceerd op een niveau dat ik nog nooit heb gezien."

De N-VA-voorzitter hekelt onder meer CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy, die had gezegd dat De Wever hem minacht.  "Van Rompuy loopt weg uit het Vlaams parlement om in een televisiestudio te zeggen dat ik in de plenaire moet zitten, terwijl ik op dat moment in die plenaire zit te stemmen."

Ook Alexander De Croo (Open VLD), Wouter Beke (CD&V) en Bruno Tobback (SP.A) moeten er aan geloven. "Ik voel geen respect meer van de kant van Beke en De Croo. Het contact is tot nul herleid."

 

 

 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S