ANALYSE. Hoe deden de favorieten het in eerste bergetappe?

ANALYSE. Hoe deden de favorieten het in eerste bergetappe?

Foto: Photo News

De twee topfavorieten voor de eindzege Bradley Wiggins en Cadel Evans kwamen zij aan zij over de streep. Ze gaven elkaar in de zevende etappe van de Tour geen duimbreed toe. Op Nibali na, moesten de andere favorieten wel al wat tijd prijs geven. Froome won verrassend de rit, maar hoe deed de rest van de kanshebbers het ten op zichte van elkaar?

Top

Cadel Evans op 2" van Chris Froome
De Australische winnaar van vorig jaar geraakte op de steile flanken van de slotklim op geen enkel moment in de problemen. Opvallend was dat hij heel snel zonder ploegmaats kwam te staan.

Bradley Wiggins op 2"
Die andere topfavoriet voor de eindzege is de morele winnaar van de dag. Het tempo van zijn ploegmaats op de Planche des Belles Filles vermorzelde de tegenstanders. Zonder dat Wiggins zelf iets moest doen, haakten de andere schaduwfavorieten één voor één af. Het was net bergop dat de tegenstanders moesten proberen om Evans en Wiggins op achterstand te fietsen.

Vincenzo Nibali op 7"
De Italiaan - die ook over een degelijke tijdrit beschikt - lijkt zich te manifesteren als de nummer drie in deze Tour. In de laatste steile meters moest hij enkele seconden prijsgeven op Wiggins en Evans, maar hij lijkt de enige man die de twee topfavorieten nog kan bedreigen. Nibali is een uitstekend daler, en misschien liggen daar wel kansen.

Matig

Janez Brajkovic op 46"
Deze Sloveen bleef ongeschonden in de eerste week van de valpartijen, en heeft een stevige tijdrit in de benen. Vandaag bleek toch al dat hij toch wat te licht weegt voor een grote ronde. Top-10 in het klassement is wel mogelijk.

Denis Menchov op 50"
Deze Russische oud-strijder was vooraf het grote vraagteken. De ex-winnaar van de Vuelta en de Giro is altijd gevaarlijk in grote rondes, en heeft net als de twee topfavorieten Evans en Wiggins een sterke tijdrit in huis. Vandaag moest Menchov echter al een kleine vijftig seconden toegeven op zijn concurrenten. Is kandidaat voor podium.

Maxime Monfort op 56"
Door het spijtige tijdsverlies van Jurgen Van Den Broeck, is Maxime Monfort nu de beste Belg in de Tour. Monfort moest een kleine minuut toestaan op de eersten, maar lijkt op schema voor een plaats in de top-10. Bovendien kregen ploegmaats Klöden, Schleck en Horner de voorbije dagen en in de eerste bergrit ferme klappen; en lijkt hij nu kopman te worden van het sterke RadioShack-blok.  
 

Flop

Andreas Klöden op 2'19"
De Duitser was door het tijdsverlies van Fränk Schleck in de valpartij-etappe de vooruitgeschoven man geworden bij RadioShack. Klöden verloor op amper 6 kilomter klimmen al meer da twee minuten. Hij lijkt erop dat hij net als de voorbije jaren zijn klassementsambities niet zal kunnen waarmaken.

Robert Gesink op 2'53"
De Nederlandse tourhoop kreeg gisteren al vier minuten aan zijn broek gesmeerd na een val op dertig kilometer van de streep. Op papier is Gesink één van de betere klimmers in de Tour, maar vandaag kon hij - mede door de valpartij van gisteren - niet volgen en verloor hij zelf drie minuten. Gesink zal zich andere doelen mogen stellen, als hij nog iets van deze Ronde van Frankrijk wil maken.

Levi Leipheimer op 3'11"
Deze voormalige ploegmaat en helper van Lance Armstrong werd aan het begin van het seizoen door de Belgische formatie Omega Pharma-Quick Step binnengehaald als de man die hen een podium in de Tour zou moeten opleveren. Na een week, mag Leipheimer al een kruis over zijn ambities maken. Hij zakte vandaag helemaal door het ijs. Het valt nog af te wachten of hij deze ronde wel zal uitrijden, aangezien hij in opspraak gekomen is in de Zaak-Armstrong.

Pech

Jurgen Van Den Broeck op 1'52"
De Belgische kandidaat voor het Tourpodium kreeg vandaag af te rekenen met pech. Op een kleine twintig kilometer van de streep had hij een lekke band. Met behulp van een paar ploegmaats probeerde Van Den Broeck nog terug te keren, maar het kalf was verdronken. Hij verloor net geen twee minuten, en zal dus in de Alpen en Pyreneeën moeten aanvallen.

Frank Schleck op 1'09"
De oudste van de gebroeders Schleck verloor gisteren al twee minuten door de valpartij, en besloot zich vanaf vandaag in dienst te stellen van Klöden. Toen halfweg de klim bleek dat de Duister vierkant draaide, snelde Schleck van hem weg op zoek naar de kop van de koers. De inspanning van Schleck kwam echter te laat en hij verloor een dikke minuut.

Alejandro Valverde op 2'19"
Net als onze landgenoot kreeg de Spanjaard Valverde af te rekenen met pech net voor de voet van de slotklim. Hij probeerde nog terug te komen, maar moest zich net als Van Den Broeck gewonnen geven aan het moordende tempo van Wiggins en zijn ploegmaats van Sky.

Corrigeer