Meisje uit Meise is geselecteerd voor de Belgische skeelerploeg

Tiana (14) wil hoge toppen scheren op EK Skeeleren

Tiana (14) wil hoge toppen scheren op EK Skeeleren

Tiana Troch is klaar voor het EK. Foto: jhp

Meise -

Tiana Troch uit Meise vertrekt einde deze maand naar het Europees kampioenschap skeeleren in het Hongaarse Szeged. Ze mikt op een plaats in de top-vijf.

‘Het is allemaal begonnen toen ik voor mijn communie in-line skates kreeg', vertelt Tiana. ‘Ik vond dat erg leuk en op een sportdag bij de skeelerclub Reko in Zemst had ik de smaak meteen helemaal te pakken. Ik werd daarna lid van de club in 2005. Toen kwam de interesse voor competitie en ging ik ook hard trainen om mee te kunnen met de top. Ik maakte ieder jaar iets meer progressie', zegt ze. ‘Ik haalde eerst enkele provinciale titels, zowel op de weg als op de piste, en in 2010 werd ik Vlaams Indoor Kampioen. Dit jaar is voorlopig mijn beste. Op de Belgische Kampioenschappen behaalde ik twee keer brons, en drie keer zilver. Ik nam ook deel aan internationale wedstrijden in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Italië en Hongarije. In Portugal won ik zilver.' Nu is Troch geselecteerd om voor de Belgische ploeg te rijden op de Europese Kampioenschappen in het Hongaarse Szeged.

Puntenkoers

‘Mijn specialiteiten zijn lange afstanden: de afvalling en puntenkoers. Ik hoop in beide disciplines de finales te halen. Een plek in de top-vijf zou heel mooi zijn. Mijn idolen zijn Cecilia Baena uit Colombia en uit eigen land natuurlijk meervoudig Europees en wereldkampioen Bart Swings', zegt ze. ‘Volgend jaar wordt echt een jaar om naar uit te kijken. Dan worden de wereldkampioenschappen skeeleren in ons land georganiseerd. Ik hoop er natuurlijk zeker bij te mogen zijn om te rijden in dienst van clubgenote Ellen Van De Catsye.'

Op de laatste kampioenenviering van het Meisese gemeentebestuur kreeg Tiana de trofee van beloftevolle jongere. ‘Ik vind het wel jammer dat skeeleren in ons land zo weinig aandacht krijgt in de media, want het is wel degelijk een zeer fysieke en spectaculaire sport die in ons land op zeer hoog internationaal niveau beoefend wordt', voegt Tiana er nog aan toe.

Conditie en techniek

‘Ik oefen minimum vijf keer per week, maar in aanloop naar het Europees Kampioenschap oefen ik iedere dag. Het geheim om goed te kunnen skeeleren? Conditie, techniek, en vooral durven: dat is de combinatie voor een goed skeelerresultaat', meent de jonge skeelerkampioene.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio