Preventie, anno 2012

Borgloon/Zonhoven -

Een groot probleem bij gestolen spullen is het traceren. Vervolgens moet de eigenaar kunnen aantonen dat het om zijn spullen gaat. De moderne technologie van de 21ste eeuw vindt ook haar weg naar gemeentebesturen en de politie.

Bij de politiezone Borgloon is een project gestart met onuitwisbare markeerstiften. ‘Mensen kunnen bijvoorbeeld hun nationaal nummer op de achterkant van alle waardevolle toestellen schrijven en het spul is onuitwisbaar', zegt Gert Vanhees van politiezone Borgloon. ‘Het zijn wel dure stiften. Een spoor dat we misschien kunnen volgen is het in bruikleen geven. Dat onderzoeken we. Hier kan ook de preventieadviseur een grote rol spelen.'

Burgemeester Johny De Raeve (Open VLD) wil van Zonhoven de eerste Limburgse gemeente maken waar inwoners hun spullen met een DNA-code kunnen beveiligen. Met SelectaDNA, een soort onzichtbare lijm, kunnen eigenaars hun dure spullen markeren. Onder een blauwe UV-lamp wordt de code zichtbaar. ‘Dat levert een onuitwisbaar bewijs van eigendom op en maakt de producten waardeloos voor dieven', zegt de burgemeester. 'Ook handelaars kunnen het systeem gebruiken. Het gaat nog een stap verder. Zij kunnen een sproeisysteem installeren waar – met een druk op de knop – dieven gemarkeerd worden met het spul.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio