Brandweerwagen kantelt op weg naar interventie

Forse bui doet woningen in regio onderlopen

Melissa en haar ouders Christine Slosse en Michel Lavaert mogen onder andere hun lederen zetel de vuilbak in gooien. Foto: sbr

INGELMUNSTER/IZEGEM/MEULEBEKE -

De forse stortbui zaterdagavond resulteerde in tientallen oproepen voor de brandweerkorpsen in de regio. In Izegem liepen huizen in de Klijtstraat onder, maar het zwaarst getroffen was de familie Lavaert in Meulebeke. Op weg naar een interventie kantelde ook een pompwagen.

Nadat de brandweer van Ingelmunster donderdagmiddag al de handen vol had, moest ze ook zaterdagavond uitrukken voor wateroverlast. Eén van de kritieke punten vormde dit keer de hoek van de Doelstraat en de Ghistelstraat, waar de weg onderliep.

‘Gelukkig bleven onze woningen gevrijwaard', troost Dieter Mulier, één van de bewoners, zich.

Maar toen de brandweer van Ingelmunster zondagochtend rond 10.30 uur opnieuw naar de Doelstraat reed om het wegdek schoon te maken, belandde de pompwagen in de drassige wegberm, waardoor de bestuurder de controle over de grote wagen verloor. De twee brandweermannen konden na verzorging terug naar huis.

De brandweer van Meulebeke kreeg een vijftiental oproepen binnen. ‘In de Tuinwijk liepen enkele kelders onder en ook de Veldstraat en de Grote Roeselarestraat stonden deels blank. In totaal hebben we zo'n 150 zandzakjes verdeeld', zegt adjudant Dirk Vanluchene van de Meulebeekse brandweer.

Het ergst getroffen werden twee woningen in de landelijke Brouckenstraat, waar de Devebeek buiten haar oevers trad.

‘We waren op countryweekend in Bastogne, toen onze dochter Melissa ons opeens opbelde. In het hele huis stond het water 30 centimeter hoog. Op het terras reikte het water zelfs tot aan het blad van de tuintafel. We zijn nog nooit zo snel van de Ardennen terug thuis geweest', zuchten Christine Slosse en Michel Lavaert. ‘En dan moet je weten dat we hier nog maar twee maanden wonen. We wisten dat het een kritiek punt was, maar onlangs waren de grachten nog grondig schoongemaakt en kreeg de straat nieuwe goten. Het heeft niet mogen baten.'

Het water stond zo hoog dat de dochter en de zoon via het dak de woning moesten betreden. ‘Als we deuren openden, zou er nog meer water binnenstromen. Dus hebben we een ruitje op de eerste verdieping moeten inslaan', aldus dochter Melissa.

De schade is groot. ‘Ons lederen salon is reddeloos verloren. Ook onze gloednieuwe kolenkachel stond in het water', zegt Christine.

Derde keer prijs

In Izegem kreeg de brandweer een 200-tal oproepen. Enkele woningen in de Klijtstraat kregen water binnen. ‘Voor de derde keer in een week tijd al. Het water stond opnieuw een tiental centimeter hoog in de keuken. De ellende duurt nu al 23 jaar. Bij hevige regenval kunnen de riolen de watertoevoer niet slikken. Hopelijk wordt daar eindelijk een mouw aangepast', zegt één van de misnoegde bewoonsters.

Ook in de Blekerijstraat op de wijk Bosmolens was de toestand even kritiek, toen water en modder bij beken van een maïsveld stroomden, maar de woningen bleven er droog.

In de Schoolstraat moest de brandweer eveneens zandzakjes aanbrengen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio