Fransman Pinot rondt mooie solo af in verschroeiende etappe

Thibaut Pinot Foto: Photo News

De Fransman Thibaut Pinot heeft de Touretappe naar het Zwitserse Porrentruy gewonnen. De renner van FDJ-Big Mat - de jongste deelnemer aan deze Tour - ging twee vroege vluchters halen en rondde een mooie solo af door uit de greep van de favorieten te blijven.

Wonden likken

De eerste kaarten werden gisteren geschud in de rit naar la Planche des Belles Filles, dus moesten heel wat renners vandaag hun wonden likken in de overgangsetappe naar het Zwitserse Porrentruy. In het middengebergte van de Jura verwachtte iedereen de eerste kans voor aanvallers, zeker aangezien de top van de laatste beklimming, de Col de la Croix, nog op zestien kilometer van de streep lag.

Oorlog in het peloton

Jens Voigt stak meteen na de officiële start het vuur aan de lont, hij gaf het teken voor een oorlog in het peloton in de eerste koersuren. Onder anderen Sylvain Chavanel en Philippe Gilbert probeerden weg te raken, maar Astana had geen man in de kopgroep en verijdelde de poging van nochtans een mooie verzameling renners. Enkel Voigt versnelde nog even en bleef voor het peloton uitrijden.

De moedigen roerden daarop opnieuw de aanvalstrom. Het regende vluchtpogingen, maar de topploegen lieten niemand rijden. In de buik van het peloton was men de heisa al snel moe, een grote groep renners liet zich dan al uitzakken om een bus te vormen. Zo namen André Greipel en Mark Renshaw een snipperdag.

Opgave voor Samuel Sanchez

Voorin voerden de aanvallers nog steeds het hoge woord. Velen voelden zich geroepen om de kloof naar Jens Voigt te dichten, onder anderen Thibaut Pinot, Thomas Voeckler, Fredrik Kessiakoff, Steven Kruijswijk en Sylvain Chavanal maakten ook effectief aansluiting bij de Duitser, maar de kloof met het peloton bleef op dat moment nog beperkt. Daar kwam op dat moment een einde aan deze Tour voor Samuel Sanchez. De renner van Euskaltel maakte een doodsmak en moest met een blessure aan de schouder opgeven.

Jérémy Roy valt aan

Voorin maakte Jérémy Roy van de gelegenheid gebruik om een solotochtje te ondernemen. Hij reed enkele kilometers uit voor een groep achtervolgers, waarin Kevin De Weert, Jean-Christophe Péraud, Johnny Hoogerland, Bauke Mollema en Pieter Weening. Door een plaspauze in het peloton leek de koers eindelijk in zijn plooi gevallen.

Roy kreeg in de kop van de koers het gezelschap van de Zweed Kessiakoff, de Nederlander Steven Kruijswijk en onze landgenoot Kevin De Weert. Kessiakoff was duidelijk de sterkste, op de Côte de Saulcy liet hij zijn medevluchters achter. De Zweed van Astana maakte indruk en kwam als eerste boven op de voorlaatste klim van de dag, de Cote de la Caquerelle.

Pinot ontbindt zijn duivels

Dat was niet naar de zin van Thibaut Pinot, die zijn duivels ontbond in de achtervolging. Samen met Tony Gallopin ging hij op zoek naar Kessiakoff, maar op de slotklim, de steile Col de la Croix, ging Pinot in zijn eentje op zoek naar Kessiakoff en de ritzege. Kessiakoff verslapte en Pinot ging op en over de Zweed. Met een versplinterde groep achtervolgers in zijn nek stoomde de Fransman van FDJ-Big Mat op naar Porrentruy.

In het peloton maakte Jurgen Van Den Broeck gebruik van de Col de Croix om nog in de aanval te trekken, op zoek naar tijdswinst na de teleurstelling van zaterdag. Hij kreeg echter geen ruimte van de andere favorieten, een elitegroep met Evans, Wiggins, Nibali en Zubeldia werd gevormd die de vroege vluchters één voor één opraapte.

Man tegen man tegen favorieten

In de slotkilometers werd het een duel tussen Pinot, Kessiakoff, Gallopin en de favorieten. Gallopin en Kessiakoff kwamen tekort, Pinot bleef uit de greep van de favorieten. Daar probeerde Van Den Broeck het in het vlakke nog eens, hij kreeg hulp van Cadel Evans die het geel probeerde te veroveren. Terwijl Pinot en zijn ploegleiders van FDJ een feestje bouwden, reed Bradley Wiggins het gaatje dicht naar zijn concurrenten. Evans won de sprint om de tweede plaats, Gallopin werd derde voor Wiggins, Vincenzo Nibali werd vijfde. Van Den Broeck maakte wel zijn hernieuwde offensieve intenties duidelijk.

 

Rituitslag:

1 Pinot Thibaut FDJ 3u56'10"
2 Evans Cadel BMC 26"
3 Gallopin Tony RNT
4 Wiggins Bradley SKY
5 Nibali Vincenzo LIQ
6 Van den Broeck Jurgen LTB
7 Froome Chris SKY
8 Menchov Denis KAT
9 Zubeldia Haimar RNT
10 Schleck Fränk RNT 30" 
...
15 Monfort Maxime RNT 1'25
23 Vanendert Jelle LTB 

 

Algemeen klassement:

1 Wiggins Bradley SKY 38u17'56"
2 Evans Cadel BMC 10"
3 Nibali Vincenzo LIQ 16"
4 Menchov Denis KAT 54"
5 Zubeldia Haimar RNT 59"
6 Froome Chris SKY 1'32"
7 Monfort Maxime RNT 2'08"
8 Van den Broeck Jurgen LTB 2'11"

Bekijk de volledige rituitslag en standen hier.

Corrigeer