Prijzen voor Leuvense kamers tot 640 euro hoger per jaar

Op kot gaan steeds meer een aderlating

Op kot gaan steeds meer een aderlating

Wie nog een kamer wil, wacht best niet meer te lang. Foto: ivw

Leuven -

Wie een kot in Leuven huurt, is per jaar gemiddeld tussen de 80 en 640 euro meer kwijt dan vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de huisvestingsdienst van de KU Leuven. Beterschap is volgens de dienst niet in zicht.

Om een kot te huren in Leuven zal je nog steviger in je geldbuidel moeten tasten dan de voorbije jaren. Volgens de laatste cijfers kost een kot bij particulieren met een contract van tien maanden gemiddeld 281 euro per maand, alle kosten inbegrepen. Wie een 12-maandencontract heeft, moet gemiddeld 314 euro per maand neertellen, maar betaalt ook nog eens twee maanden huur meer. Voor een kamer met extra comfort, zoals bijvoorbeeld een douche of kitchenette, betaal je maandelijks al snel 321 euro (voor 10 maanden) tot 368 euro (voor 12 maanden).

Om een academiejaar in de Vlaams-Brabantse hoofdstad te verblijven, tel je voor een kamer met basiscomfort en een 10-maandencontract 80 euro meer neer dan vorig jaar. Bij een 12-maandencontract lopen de kosten gemiddeld op tot maar liefst 640 euro per jaar. Steeds vaker worden kamers voor twaalf maanden verhuurd. Volgens de Leuvense universiteit is dat een ongelukkige evolutie. ‘Een academiejaar duurt eigenlijk zelfs nog geen tien maanden. Die tiende maand zijn studenten nog nauwelijks op kot’, zegt Katrien Devillé van de huisvestingsdienst. Inmiddels blijven de studentenaantallen stijgen, niet in het minst door internationale studenten, die zeker op zoek moeten naar een dak boven het hoofd. De kamermarkt groeit voorlopig echter niet mee. Zo goed als alle koten worden verhuurd. Verhuurders kennen de krapte op de Leuvense markt maar al te goed. ‘Ze zijn voor hun prijzen niet gebonden aan de index of opwaardering van de kamers. Ze hoeven zich voor hun vraagprijs niet te verantwoorden. Enkel meer aanbod op de kotenmarkt kan nog deze stijging nog afremmen’, zegt Devillé.

De huisvestingsdienst van de KU Leuven stelt al jaren een modelcontract op, waarbij ze een eerlijke verdeling proberen te maken in de rechten en plichten van huurder en verhuurder. Maar door de krapte op de markt kunnen steeds meer kotbazen het zich veroorloven daarvan af te wijken. In 2011 werd 35 procent van de koten verhuurd met dit modelcontract. In 2010 was dat nog 42 procent.

‘Bovendien merken we dat de waarborg stilaan verglijdt van een naar twee maanden huur’, zegt Devillé.

‘Dat allemaal samen maakt dat de kosten zwaar beginnen door te wegen. Voor sommigen wordt op kot gaan onbetaalbaar. Het is voor de ouders een echte aderlating’, stelt Devillé.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio