Aandacht voor Kempense versies

Tentoonstelling over bekende kinderliedjes

Tentoonstelling over bekende kinderliedjes

In het dienstencentrum stond een grabbalpasactiviteit in het teken van kinderliedjes. Foto: ram

Hoogstraten -

Kempen Zingt! pakt uit met een reizende tentoonstelling over kinderliedjes. Vanaf vrijdag kan je ze bezoeken in Hoogstraten en daarna nog in negen andere gemeenten.

De tentoonstelling met de naam Oozewiezewatte vertelt het verhaal achter tien kinderliedjes en hun Kempense varianten.

Via vijf opgemaakte zuilen vinden volwassenen er de historische context terug, terwijl jonge kinderen zich kunnen amuseren met luisteren, kijken en knutselen. Kinderen die oud genoeg zijn kunnen ook met een werkkaart op speurtocht.

‘De tekst van veel kinderliedjes lijkt kinderlijk eenvoudig’, zegt projectcoördinator Tim Willekens van Kempen Zingt! ‘Wie weet dat Hoedje van papier eigenlijk spot met de Nederlandse bezetter in de negentiende eeuw, of dat het in Witte zwanen, zwarte zwanen niet gaat om Engeland, maar om engel-land, het hiernamaals?’

Mondeling overgeleverd

‘Omdat veel van de bekende kinderliedjes al zo oud zijn, werden ze generaties lang enkel mondeling overgeleverd. Zo veranderde er wel eens wat aan de originele tekst. Nieuwe liedjes werden ook vaak gemaakt op een bekende melodie, zodat je ze snel kon meezingen. Op die manier ontstaan er vaak onverwachte nieuwe versies. We zijn voor elk van de tien liedjes op zoek gegaan naar een Kempense variant.’

De tentoonstelling start op 13 juli in dienstencentrum 't Gebuurt van het OCMW in Hoogstraten. Daarna reist ze tot eind 2013 langs negen andere gemeenten.

In Hoogstraten krijgen de eerste 20 kinderen die de tentoonstelling bezoeken en de zoektocht oplossen een cadeautje aan de balie van het dienstencentrum.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio