Balense jongeren bezoeken zustergemeente

Balense jongeren bezoeken zustergemeente

Deze Balense jongeren verblijven negen dagen in Ladesti. Foto: mto

Balen -

Zeven Balense jongeren verblijven negen dagen in de Roemeense zustergemeente Ladesti. Ze wisselen ervaringen uit met de lokale jeugdwerking.

Maandagochtend stonden zeven Balense jongeren en twee begeleiders gepakt en gezakt aan jeugdcentrum De Biesakker klaar voor hun uitwisselingsreis naar Ladesti, een landbouwdorpje in Roemenië. Het dorpje telt zo'n 150 jongeren tussen 6 en 18 jaar. Tussen 9 en 18 juli helpen ze mee met de plaatselijke jeugdwerking. ‘Voordien waren jeugdbewegingen er nog onbekend. Intussen is er veel veranderd. De jongeren van Ladesti hebben ondertussen hun eigen lokaal en de jeugdwerking draait goed. Nu is er een wissel in de leiding. De broers en zussen van de vorige leiding nemen het over. Ook bij ons zijn er nieuwe gezichten. Een ideaal moment voor een bezoekje ginder’, vertelt Ellen Toelen van Jeugdraad Balen. De Balense jongeren zullen in Ladesti allerhande ervaringen uitwisselen met de Roemeense collega's. Ze leiden mee de nieuwe leiding op, helpen er mee aan de verbouwing van het jeugdlokaal en zullen ook samen spelletjes bedenken.

Spannend

Voor sommige Balense deelnemers is het de eerste keer. ‘Het is wel spannend. Eigenlijk heb ik wel een beetje schrik voor het verblijf bij het gastgezin. Ik heb gehoord dat zij bijvoorbeeld geen wc hebben. Aan de andere kant besef ik dan wel hoe goed we het hier in België hebben. Natuurlijk kijk ik er wel naar uit. Niet alleen ontmoeten we jongeren met een andere cultuur, maar we bezoeken bijvoorbeeld ook een plaatselijke school. Omdat ik voor leraar studeer, ben ik wel geïnteresserd hoe het onderwijs ginder wordt georganiseerd. Bovendien ben ik in goed gezelschap’, zegt Evelyne Vos. Anderen, zoals Ellen Toelen, zijn voordien al in Ladesti geweest. ‘Je merkt wel dat de situatie daar evolueert. De welvaart is er toegenoemen ten opzichte van vijf jaar geleden en er is ook meer verkeer’, zegt Ellen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio