Limburg.net zamelt taxus in voor kankerbehandeling

Bilzen -

De afvalintercommunale Limburg.net en de Limburgse gemeenten organiseren al enkele jaren de inzameling van taxussnoeisel tijdens de zomermaanden.

Taxus bevat de kostbare stof baccatine, een grondstof voor een medicijn in de behandeling van verschillende soorten kanker. Vijftig meter taxushaag levert de nodige grondstof voor de chemotherapie van een kankerpatiënt.

Vorig jaar werd maar liefst 106 ton taxussnoeisel ingezameld, maar dit jaar wil Limburg.net nog beter doen. Daarom krijgt de inzamelactie een duwtje in de rug van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) die het snoeisel van de taxushagen in Alden Biesen schenkt aan de actie.

‘In 2011 werd bijna 106 ton taxus binnengebracht op de recyclageparken van de afvalintercommunale Limburg.net en de Limburgse gemeenten’, zegt Hubert Brouns, voorzitter van Limburg.net. ‘Ook dit jaar kan opnieuw snoeisel van taxus binnengebracht worden op het recyclagepark, van 15 juni tot en met 31 augustus.’

Het snoeisel wordt op de parken opgehaald door de firma Vanhulle B&C, die de planten droogt en bezorgt aan farmaceutische bedrijven. Deze bedrijven verwerken het tot een medicijn tegen kanker.

Alden Biesen

‘Limburg.net ontvangt 50 euro per kubieke meter en schenkt het totale bedrag aan Limburgse goede doelen die zich inzetten voor kankerpatiënten. Vorig jaar was dat ongeveer 25.000 euro in totaal en waren de verenigingen het Inloophuis uit Hasselt en vzw De Kleine Prins uit Genk.’

Om nog meer taxussnoeisel in te zamelen, werd er dit jaar een beroep gedaan op het domein Alden Biesen en het ANB, beheerder van het park. Op het domein werden de massieve taxushagen gesnoeid wat ongeveer een halve ton taxus opleverde voor de inzameling. Dit jaar wil Limburg.net namelijk de kaap van 120 ton taxus bereiken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio