Gebouwen langs Kleine Steenweg zijn versleten

Triangeltjes kijken uit naar nieuwe school

Triangeltjes kijken uit naar nieuwe school

Coördinator Patrick Leunens werkt aan de nieuwe school. Foto: tab

Booischot -

De leerlingen, directie en ouders van Freinetschool Triangel langs de Kleine Steenweg in Booischot nemen binnen enkele jaren een nieuwe school in gebruik. De paviljoenen op het 3 hectare en 30 are grote terrein dateren van 1963 en zijn versleten.

Een werkgroep ‘nieuwbouw’, waarin leerkrachten en ouders zitten, heeft recentelijk een projectnota overgemaakt aan de architecten van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Daarin staat in grote lijnen de wensen van de schoolgemeenschap, rekening houdend met de Freinetpedagogie. ‘Die is gebaseerd op natuurlijk leren, coöperatief overleg, vrije expressie, tastenderwijs experimenteren en zinvol werken’, zegt coördinator Patrick Leunens van Triangel. In die optiek hebben de leerkrachten en leerlingen onder andere nood aan een atelier, een moestuintje, een zit, speel-en werkhoek en voldoende verharding.

‘In de huidige schoolgebouwen vond de Rijksbasisschool onderdak tot 1990. Daarna werd het vijf jaar erg stil met verloedering tot gevolg. ‘Toen we in 1995 met een groepje ouders, leerkrachten en zestig leerlingen hier aankwamen, was de school in slechte staat’, haalt Patrick de herinneringen op. Met man en macht werd de school opgeknapt en opnieuw klaar voor de dienst bevonden. Na 17 jaar stapelen de tekortkomingen zich echter op. ‘Het is dweilen met de kraan open. Neem nu de verwarmingsbuizen. Als we ergens een lek dichten, stoten we enkele weken later elders op een gat’, luidt het.

Tijdens de gefaseerde bouw die eind 2015 begint, worden de kinderen opgevangen in prefab klassen en de overblijvende paviljoenen. ‘De ruimte zal dan beperkt zijn, maar in de nieuwe school, met twee bouwlagen, moeten we het vermoedelijk ook met 30 procent minder ruimte doen omdat we ons project verder willen ontwikkelen met 180 tot 210 kinderen. De huidige school is begin jaren ‘60 van vorige eeuw opgetrokken voor 300 kinderen’, klinkt het.

Samen met een nieuwe school zullen de Oude Aarschotsebaan en de Kleine Steenweg worden omgevormd tot een schoolomgeving. ‘De aanstelling van schoolopzichters en enkele structurele maatregelen op korte termijn is een eerste stap in die richting’, zegt Carl Verelst, schepen van Mobiliteit (CD&V). Op korte termijn herstelt het gemeentebestuur ook enkele fietspaden en betonplaten van de Kleine Steenweg.

Op lange termijn is er zelfs sprake van een vernieuwing van de Steenweg. Wanneer de nieuwe school in gebruik wordt genomen, is nog niet bekend.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio