Discussie rond cultureel centrum gaat onverminderd voort

‘Park mag geen parking worden’

‘Park mag geen parking worden’

Het park rondom de bibliotheek is de enige groene zone in het centrum van de gemeente. Foto: ddl

Zaventem -

Een deel van het park 'Dispensarium' rondom de huidige bibliotheek van Zaventem zal door de komst van het Cultureel Centrum worden omgevormd tot parkeerruimte. N-VA vreest dat het hele park op termijn zal verworden tot een parkeerruimte.

De discussies met betrekking tot het nieuwe cultureel centrum gaan onverminderd verder. Nu trekt N-VA aan de alarmbel. De inzet van de discussie is voor eenmaal niet de omvang van het nieuwe Cultureel Centrum, maar wel de realisatie van extra parkeerplaatsen in die zone. Een deel van het park Dispensarium zou namelijk plaats moeten maken voor parkeerplaatsen. ‘Het laatste stukje groen in het centrum mag niet verloren gaan aan parkeerruimte’, zegt Erik Rennen van N-VA.

Opofferen

Op 30 april besliste het gemeentebestuur om de parkeerinfrastructuur in Zaventem te optimaliseren ingevolge de bouw van het Cultureel Centrum. Fase I voorziet in de aanleg van een parking in de omgeving van de muziekacademie. ‘Ik heb geen probleem met de parkeerplaatsen die gerealiseerd werden aan de muziekacademie’, klinkt het bij Rennen.

‘Maar ik heb wel bezwaren tegen het feit dat er opnieuw 1.500 vierkante groen moet worden opgeofferd aan een parking. Dit is het laatste stukje groen dat het centrum nog rest en dat wordt vaak gebruikt door wandelaars en spelende kinderen. Door een deel van het park in te kleuren als parkeerruimte wordt het veel minder aangenaam om er te picknicken, wandelen of te spelen. Auto's rijden er aan en af en de kans dat een bal tegen een auto vliegt wordt groter. Bovendien vrees ik dat de parking op termijn nog verder zal worden uitgebreid en het park zal verdwijnen. Dit park mag geen parking worden, zeker als je weet dat het Marktplein enkele tientallen meters verder vaak leeg staat.’

Volgens schepen William Blockmans (Open VLD) zal de nieuwe parking geen negatieve effecten hebben op het parkje. ‘Er zal hooguit een vijfde van het park worden ingekleurd als parkeerruimte. Het voetbal- en basketbalpleintje en de waardevolle bomen blijven allemaal staan. Het is ook helemaal niet de bedoeling om het park op termijn in te kleuren als parking.’

Ondanks de bedenkingen stemde N-VA voor het punt. Voorwaarde is dat rekening wordt gehouden met het resultaat van het opgestarte openbaar onderzoek.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio