Dienstencentrum viert vijfde verjaardag

De Lemoon heeft het leven in Lembeek veranderd

De Lemoon heeft het leven in Lembeek veranderd

De Lemoon zorgt voor een opvang met een glimlach. Foto: idh

Lembeek -

Schoorvoetend ging vijf jaar geleden in Lembeek het dienstencentrum De Lemoon van start. Vijf jaar later is het centrum niet meer weg te denken uit het sociale leven in Lembeek. De verjaardag werd gevierd met een buurtfeest.

‘Vijf jaar geleden wees een behoeftenonderzoek van het Halse OCMW uit dat de senioren in Lembeek wat op hun honger bleven’, zegt Tina Marchal die De Lemoon vijf jaar geleden als centrumleider mee uit de grond stampte. ‘In eigen dorp viel weinig te beleven en voor zowat alles moesten ze naar Halle. Toen in de Delannoystraat een vroeger winkelpand te koop stond, greep het OCMW zijn kans. Schoorvoetend, want we wisten niet goed hoe Lembeek zou reageren op een dienstencentrum’,

‘Het begin was inderdaad niet gemakkelijk. Mensen durfden niet binnen te springen en waren wat wantrouwig. Velen dachten dat we voorbehouden waren voor OCMW-klanten of dat er een lidmaatschap met verplichtingen aan gekoppeld was. Tot we op een dag de mensen echt letterlijk van straat gingen plukken en hen persoonlijk gingen vertellen wat we allemaal bieden. Dat ze bij ons aan sociaal tarief een warme maaltijd kunnen krijgen, dat er bijna elke dag activiteiten worden georganiseerd, dat ze hier gewoon een kop koffie kunnen drinken en dat we ook een boodschappendienst hebben.

Zo sloot Lembeek De Lemoon beetje bij beetje in zijn hart. We hebben er ook steeds voor gezorgd dat we voor de bestaande verenigingen geen concurrentie zijn. Nu is de situatie omgekeerd en krijgen we bij sluitingstijd de mensen nog amper buiten’, zegt Tina.

‘We bereiken een paar honderd Lembekenaren. Sommigen komen hier dagelijks over de vloer, anderen bij bepaalde activiteiten of als het even niet goed gaat’, aldus huidig centrumleider Astrid De Schrijver.

‘Maar voor ons mag het nog altijd meer zijn. Er zijn nog steeds mensen die ons niet of onvoldoende kennen.’

‘En ja, de Lemoon heeft in Lembeek veel veranderd. Mensen weten nu waar naar toe als ze anderen willen ontmoeten of niet alleen willen eten. Vooral voor vrouwen is dat een goede zaak. ‘

‘Vrouwen gaan op hun eentje niet op café. In De Lemoon kunnen ze alleen binnen stappen zonder dat dit tongen los maakt. Hier vinden mensen ook lotgenoten, na het verlies van hun partner bijvoorbeeld’, aldus Tina en Astrid.

De Lemoon in de Delaanystraat 3 in Lembeek is alle werkdagen open van 10 uur tot 16.30 uur. Men kan er elke dag een warme maaltijd eten. Er is een antenne van het zorgloket en van het sociaal loket. Er wordt wekelijks gewandeld en petanque gespeeld, maandelijks gekookt, gefietst en gezongen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio