Geen koers vandaag in de Tour maar wel feest in Mâcon

Geen koers vandaag in de Tour maar wel feest in Mâcon

Foto: pdk

De hartslag mag vandaag een aantal tikjes naar beneden. De Ronde van Frankrijk ligt eindelijk stil. In het zuiden van de Bourgogne dan nog, waar leven als God in Frankrijk even bewaarheid wordt. Geknipt dus voor renners en volgers om de batterijen op te laden. Maar wat heeft gaststad Mâcon daar eigenlijk aan? Ze krijgt coureurs, maar geen koers.

Gisteren, meteen na de aankomst van de tijdrit, spoedde de karavaan zich al naar Mâcon en onmiddellijke omgeving, een trip van een kleine tweehonderd kilometer. Morgen trekt de stoet weer verder richting Alpen. Twee dagen in hetzelfde hotel, even geen gezeul met valiezen en materiaal. Een paar uurtjes losfietsen, zonder rugnummer.

Mooi, maar de plaatselijke belastingbetaler ziet de Tour niet komen, alleen maar wegrijden van zijn stad. Geen live televisie van een prangende aankomst, evenmin rechtstreekse beelden van het défilé van de start. Hooguit een paar shots in een samenvatting, later op de dag wanneer het allemaal al draait om de apotheose van de etappe in Bellegarde-sur-Valserine.

'Beter dan een aankomst'

Mâcon laat zich hoe dan ook niet kennen. In de winkel-wandelstraten van het centrum wapperen feestelijk de gele wimpeltjes van de Tour à Mâcon.

Voorbij de hekkens van het stadhuis, met uitzicht op de puntige Eglise Saint-Pierre, staan grote houten rennersfiguren. Groen, paars, rood, geel... alles door mekaar. ‘We zijn blij met de Tour', verzekert schepen van Sport Jean Berthaud, de man die de touwtjes in handen heeft voor de komst van de Ronde. 'Dit is beter dan een aankomst en véél beter dan alleen maar een start. De Ronde blijft meer dan een volle dag bij ons.'

Lees het volledige artikel in Het Nieuwsblad van 10 juli

 

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.