Bouwwerk vanaf nu op Van Hoorebekeplein te bewonderen

Oude stadsfontein spuit na vijftien jaar opnieuw water

Oude stadsfontein spuit na vijftien jaar opnieuw water

Willy De Sweemer bij de fontein op het Van Hoorebekeplein. Foto: if

Eeklo -

De oude stadsfontein, die tot 1997 voor het stadhuis stond, werkt weer. Ze is nu te bewonderen op het Van Hoorebekeplein.

De fontein heeft een lange traditie. Ze werd op 4 september 1938 geplaatst op het Marktplein voor het stadhuis, als herinnering aan de bouw van een pompstation in de Waaistraat en de watertoren op Blommekens. De Nationale Maatschappij der Waterleidingen schreef daarvoor een wedstrijd uit, die werd gewonnen door Waarschotenaar Dryhoel. Aannemer Eduard Heene uit Eeklo voerde het werk uit voor 30.000 frank, beeldhouwer Gustaaf Van Den Meersche vervaardigde de bronzen vissen en de leeuw in blauwsteen. Sindsdien spoot het water uit de vissenbekken, terwijl op een zuil de leeuw toekeek. Zo zag de fontein er uit tot de renovatie van het Marktplein in 1997.

Maar bij de heraanleg van de Markt en het ceremonieplein was er geen plaats meer voor de fontein en werd ze ingewisseld voor een zwarte bak. Vijftien jaar lang lag ze in stukken op de opslagplaats van de stad achter het containerpark, maar het duurde tot nu vooraleer ze een nieuwe plaats kreeg. De fontein werd opnieuw opgebouwd op het Van Hoorebekeplein, dat inmiddels door de stad werd aangekocht. Niet dat er nooit aan haar werd gedacht. Verschillende mensen vroegen al om de fontein opnieuw te plaatsen, zoals Gaston Dauwe, Jaak De Muynck, Koen Loete, wijlen Aimé De Walsche en wijlen Johan Claeys.

Donderdagavond mocht de kleine Gustave Vertenten tijdens een plensbui de fontein in gang steken. Tussen de toeschouwers stond ook industrieel Willy De Sweemer met bijzondere belangstelling toe te kijken.

‘Dit is de tweede keer dat ik die fontein onthuld zie worden', vertelde hij. ‘Ik was er in september 1938, als achtjarig ventje in korte broek ook bij! Ik herinner me nog dat het water toen naar pek smaakte. Dat kwam door die gietijzeren buizen. Moeten wij daarvan drinken?, vroegen de mensen zich af. Maar dat is later gelukkig verbeterd. Ik ben blij dat ze weer werd opgediept. Ik vind dat ze hier staat ook zeer mooi staat.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio