De bandweer moest gisterenmorgen alle zeilen bijzetten om een uitslaande brand in de Smissestraat in Sint-Laureins onder controle te krijgen. ‘Het was schrikken', vertellen de buurtbewoners. ‘Het vuur greep bijzonder snel om zich heen. Het huis van onze buren, een Nederlands vrouw met drie kinderen, had vuur gevat. De brandweer was bijzonder snel ter plaatse.'

Maar de spuitgasten konden het pand helaas niet meer redden. ‘De oproep liep binnen om 9.16 uur', zegt luitenant Wallaert van de Eeklose brandweer. ‘Bij aankomst zagen we meteen dat het om een bijzonder zware uitslaande brand ging. Er was ook een heel grote rookontwikkeling. De vlammen sloegen vooral aan de achterkant van het dak naar buiten. Gelukkig vielen er geen gewonden of gekwetsten. Het pand zelf is helemaal verloren.' De brandweer kon de aanpalende woningen vrijwaren. Burgemeester Annick Willems (CD&V) en OCMW-secretaresse Linda Turpyn kwamen ter plaatse. ‘We kunnen het gezin een opvangwoning aanbieden een eindje verderop in de straat.'

Het brandweerkorps van Eeklo kreeg assistentie van de collega's uit Maldegem. Om het vuur helemaal te doven hadden de spuitgasten heel wat water nodig. Er werd zelfs een bijkomende leiding aangelegd naar het Leopoldskanaal om op die manier voor bijkomend bluswater te zorgen.

Afbraak nodig

Rond half twaalf leek het vuur onder controle. In de loop van de namiddag werd echter beslist om het pand deels af te breken. ‘Omdat het vuur ook na de tussenkomst van de brandweer bleef smeulen, moesten we tot die ingreep overgaan', vertelt schepen van Openbare Werken Patrick De Greve (CD&V).

De impact van het voorval was vrij groot. De Dorpsstraat werd vanaf het gemeentehuis tot aan de brug bij het Leopoldskanaal enkele uren afgesloten voor alle verkeer. Over de oorzaak van de brand is er vooralsnog geen duidelijkheid. De eigenares, een hoogbejaarde vrouw, werd door de burgemeester op de hoogte gebracht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio