Belgische grenscontroleurs zijn wel positief

‘Nederlandse wietpas schiet doel voorbij’

‘Nederlandse wietpas schiet doel voorbij’

De grenscontroles lonen, maar er zijn in de Nederlandse grensgemeenten wel meer drugs op straat. Foto: ppn

LANAKEN/RIEMST/VOEREN/TONGEREN/MAASMECHELEN -

Nederlandse onderzoekers halen de wietpas onderuit. Hun onderzoek wijst op het ontstaan van een nieuw netwerk en de toename van het straatdealen. De controleresultaten van de Belgische grensgemeenten zijn wel positief.

Nederlandse onderzoekers Nicole Maalsté en Rutger Jan Hebben zijn duidelijk. De wietpas schiet haar doel voorbij. Dat maakte het duo bekend in een zogenaamde quickscan die ze maakten in opdracht van de stichting Epicurus. Dat is een stichting waar ze zich bezighouden met het onderzoek naar de effecten van de wietpas. ‘We vinden dat ook de noordelijke coffeeshopgemeenten moeten weten wat hen te wachten staat’, zegde senior onderzoeker Maalsté afgelopen zaterdag tijdens de toelichting aan de Universiteit van Tilburg.

Groot netwerk

De drie zuidelijke Nederlandse provincies voerden op 1 mei de nieuwe maatregel in, waardoor mensen die hun domicilie niet in Nederland hebben geen wiet in de coffeeshops kunnen halen. De bedoeling was duidelijk: de drugsoverlast in de straten terugdringen. Maar nu zeggen de onderzoekers dat de invoering van het pasje niet werkt. Zij zeggen dat de illegale straathandel fors toenam en er een groot en ongrijpbaar netwerk is ontstaan van nummers die mensen kunnen bellen voor de levering van cannabis.

De politie heeft dan weer onvoldoende capaciteit om de handel aan te pakken, aldus het onderzoek.

Harddrugs

Het dealen van dure wiet op straat groeit. Vooral de groep van 18- tot 24-jarigen mijdt de shops, net zoals de allochtone blowers. Naast wiet en hasj verkopen de dealers ook andere (hard)drugs.

Het onderzoek is opvallend te noemen voor de Belgische grensgemeenten. Sinds de invoering van de wietpas verhoogde het aantal drugscontroles aan de grensovergangen met Nederland drastisch en met succes. Lokale en federale agenten voeren de controles uit en die blijken te lonen. Ook een teken voor de burgemeesters om de controles te blijven uitvoeren met de huidige frequentie.

Coffeeshops sluiten

Intussen kennen de coffeeshopuitbaters grote problemen om het hoofd boven water te houden. Enkele zaken sloten al de deuren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio