Ziezo! is leidraad met rechten en plichten

Info voor sociale huurders in brochure ZieZo!

Info voor sociale huurders  in brochure ZieZo!

De brochure is erg praktisch en duidelijk. Foto: kms

Vilvoorde -

Huurders van een sociale woning kunnen voortaan een antwoord op hun vragen vinden in de brochure ZieZo!, uitgegeven door de provincie Vlaams-Brabant.

Huurders van sociale woningen hebben vaak vragen over de woning die ze huren van een sociale huisvestingsmaatschappij. Vooral over het onderhoud en de herstelling aan hun woning heerst nog té vaak onwetendheid. ‘Vaak weten de huurders niet welke onderhoudstaken van hen worden verwacht’, stelt gedeputeerde voor Wonen Jean-Pol Olbrechts vast. ‘Ook als er iets hersteld moet worden, twijfelen de bewoners over wat ze zelf moeten doen en welke klussen voor de huisbaas zijn. Ook over de mogelijke kosten rijzen er nog veel vragen. In deze brochure worden antwoorden op die vragen gegeven en staat een overzicht van de rechten en plichten van de sociale huurders. De oude brochures werden aangepast aan de normen in onze provincie.’

ZieZo! beschrijft op een eenvoudige manier en met illustraties de verantwoordelijkheden. Alle delen van een woning worden in een aparte rubriek vermeld met een tekening erbij. Het tweede gedeelte bevat informatie over wie de herstelling mag of moet uitvoeren met symbolen erbij. Daarnaast wordt uitgelegd wie voor de kosten moet opdraaien. Via handige tips komt de huurder ook meer te weten over elektriciteit, onderhoud van sanitair en meubilair, verwarming en verluchting enz. Tenslotte wordt ook beschreven wat de huurder in geen geval zelf mag doen.

Rechten en plichten

Een betere kennis van de rechten en plichten van de (sociale) huurder zal in elk geval veel discussies en misverstanden met sociale huisvestingsmaatschappijen voorkomen. ‘Daarom verdeelt de provincie Vlaams-Brabant via deze maatschappijen gratis 25.000 exemplaren aan alle sociale huurders’, aldus nog gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio