Foetusweide op kerkhof

Foetusweide op kerkhof

Pro Natura legde het kerkhof van Pepingen opnieuw aan en neemt ook het onderhoud voor zijn rekening. Foto: idh

Pepingen -

De gemeente Pepingen liet het kerkhof in deelgemeente Pepingen voor 40.000 euro heraanleggen. Opmerkelijk is dat Pepingen als eerste gemeente in het Pajottenland een foetusweide krijgt en dat het kerkhof helemaal toegankelijk wordt voor mindervaliden.

‘Wie vroeger vroeg in de zwangerschap een kindje verloor, kon dit niet begraven. Tegenwoordig is de wetgeving aangepast en krijgen ook te vroeg geboren kinderen een plaatsje op ons kerkhof. Een bewuste keuze omdat we het belangrijk vinden voor ouders om op die manier een stukje mee het verlies van hun doodgeboren kindje te helpen verwerken’, aldus schepen Peter van Cutsem.

Daarnaast investeerde de gemeente ook sterk in het toegankelijk maken van het kerkhof voor mensen met een rolstoel. ‘Op de kiezelpaden reden rolstoelgebruikers zich vroeger altijd vast. Nu hebben we de paden aangelegd in gravelgrids wat veel gebruiksvriendelijker is’, aldus Peter Van Cutsem. ‘Nieuw is ook dat het leegstaande dodenhuisje van vroeger opnieuw in gebruik genomen wordt als begroetingsplaats bij slecht weer. Ramen en deuren werden verwijderd zodat het nu gewoon een overdekte ruimte is. Daarnaast werd ook de beplanting aangepast.’

Pepingen deed voor deze werken beroep op de sociale werkplaats van pro Natura, die nadien ook zal instaan voor het milieuvriendelijk onderhoud.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio