Vergunning eerder al geweigerd in Affligem

Buurt tegen gsm-mast van dertig meter hoog

Buurt tegen gsm-mast van dertig meter hoog

Buurtbewoners Geert, Ralph en Theo zien liever geen gsm-mast verschijnen in de buurt. Foto: pvm

Erembodegem/Aalst -

De buurtbewoners van Letterveldweg, Roeveld en Brusselbaan in Aalst zijn ongerust over de komst van een gsm-mast. Het gaat over een dertig meter hoge mast waarvoor een eerdere aanvraag op het grondgebied van buurgemeente Affligem werd geweigerd.

De bewoners in de buurt van de Brusselbaan zijn onder de indruk van de bouw- en milieuvergunningsaanvraag in hun buurt. Belgacom vraagt daarmee toestemming om op een privé-terrein een mast te bouwen van maar liefst dertig meter hoog. Een eerder gekozen locatie boven op de Boechoutberg werd geweigerd door de gemeente Affligem. Die plaats was geografisch nochtans geschikter.

‘Sommigen onder ons hebben enkele weken terug een aangetekende brief van de stad ontvangen in verband met die aanvraag van Belgacom', vertelt Geert Neetens. ‘De mast zou op het perceel van een bedrijf in bouwmachines komen.' Samen met zijn buren maakt Neetens zich zorgen over de visuele hinder die zo'n mast meebrengt.

‘Straf is dat de aanvraag hangt op de woning van de eigenaar van het perceel, hoewel die eigenaar aan de overkant van de Brusselbaan woont', aldus nog de boze buurtbewoner. ‘Blijkt nu dat de mast wordt voorzien in het binnengebied Roeveld-Letterveldweg-Kapellestraat.'

De hoogte van de mast werd de buurtbewoners pas duidelijk bij het inkijken van de aanvraag. ‘Ik ben naar de dienst Ruimtelijke Ordening van de stad Aalst gestapt om het dossier in te kijken', vertelt Neetens. ‘Groot was mijn verwondering toen ik het zendbereik van de mast zag. Het gaat hier duidelijk om een mast met grote zendcapaciteiten en dus grote straling.'

De mast is zo hoog als een appartementsgebouw van tien verdiepingen. ‘Voor sommigen komt die mast bijna letterlijk in hun achtertuin. Hij wordt op twee niveaus voorzien van zendantennes in alle richtingen', zegt buurtbewoner Theo Meuleman. De man maakt zich ook zorgen over de stralingen.

‘Er zijn studies die aantonen dat wie binnen de 400 meter van zo'n zendmast woont een verhoogd risico heeft op kanker, hart- en vaatziekten en depressies.'

De buren willen nu protest aantekenen. ‘Het enige wat kunnen doen is bezwaar indienen bij de stad Aalst. Dat moet snel want de termijn daarvoor loopt maar tot 13 juli', zegt Ralph Ledegen. Bij de dienst Ruimtelijke Ordening worden de aanvraag en de binnengekomen bezwaren onderzocht. De buren voelen zich alvast gesterkt door een eerdere weigering van de mast in Affligem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio