400 jaar vergeten dorpsverhalen gebundeld in nieuw boek

400 jaar vergeten dorpsverhalen gebundeld in nieuw boek

Lieven Denewet stelt zijn boek ‘Boeiende histories en verhalen uit Hooglede en Gits’ voor. Foto: SBR

Hooglede -

Lieven Denewet heeft een boek uitgebracht waarin hij opmerkelijke verhalen, die zich afspeelden in Hooglede en Gits, verzamelde.

In 'Boeiende histories en verhalen uit Hooglede en Gits' kan je onder meer lezen over tovenaars die de brandstapel krijgen.. Het boek bevat geen fabels of legendes die de ronde deden, maar waargebeurde feiten en anekdotes die in de loop van de geschiedenis in de vergetelheid raakten. Het boek begint in 1600 en eindigt in 2000. Van hoe in 1605 Hoogledenaar Jan De Munck tot de brandstapel veroordeeld werd omdat hij contacten onderhield met de duivel, tot het jaarlijkse feest van de vrouwenbond die niet stipt, maar op Hoogleeds uur start.

Vonnissen

Auteur Lieven Denewet haalde zijn inspiratie uit talrijke archieven. ‘Vaak uit ambtelijke stukken’, vertelt hij. ‘Die stukken zijn niet altijd even uitnodigend om te lezen, maar af en toe stoot je op iets merkwaardigs. De vonnissen van de rechtbanken geven ook een goed beeld van het leven uit die tijd. Zo is er het verhaal dat in 1642 een stinkende adem de aanleiding was voor een echtscheiding, maar ook hoe een eeuw later de diefstal van twee kippen en een hemd bestraft worden met geseling, brandmerking en eeuwige verbanning uit het dorp.’

Denewet werd gebeten door het opzoekingswerk als molenliefhebber. ‘Hoe meer ik over molens opzocht, hoe meer merkwaardige verhalen over Hooglede en Gits mijn pad kruisten. Die verhalen zijn een staalkaart van het dagelijkse leven doorheen de eeuwen. Het maakt deel uit van onze geschiedenis, hoe vreemd we sommige denkpistes of handelingen vandaag ook mogen vinden’, aldus nog Lieven Denewet.

Het boek is te koop bij de auteur en in de bibliotheek. Het naslagwerk kost 5 euro. Vandaag wordt het boek officieel voorgesteld met toneelsketches en vertelmomenten in de Gulden Zonne omstreeks 19.30 uur tijdens de 11 juli-viering.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio