Extra bufferbekken moet bewoners beschermen tegen wateroverlast

Oostnieuwkerke -

In de Veldstraat komt een nieuw bufferbekken. Aan de boorden van de Mandel moet een extra overstromingsgebied de Oostnieuwkerkenaars beschermen tegen wateroverlast.

De gemeente staat in voor de aankoop van de gronden, de provincie zorgt voor de aanleg van het bekken. De bouw ervan kost 719.000 euro.

‘Het nieuwe bufferbekken zal in de winter dienst doen als buffer tegen wateroverlast’, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Demeulenaere (CD&V). ‘In de zomer dient het als waterspaarbekken in functie van de landbouw. Landbouwers kunnen water oppompen om op de landerijen te gebruiken.’

Het nieuwe bekken is maximaal vier meter diep en staat via een leiding in verbinding met het bestaande bekken op de hoek van de Veldstraat en Spanjestraat. ‘De leiding zorgt ervoor dat beide bekkens als communicerende vaten in verbinding staan. Zo blijft het watervolume op peil.’ Bij het nieuwe bekken hoort ook een sluis die op afstand bediend kan worden. Bij hevige regen is er echter een natuurlijke overloop van de Mandel in een weide die een meter verlaagd wordt. Via de weide bereikt het overtollige water het bufferbekken.

In de zomer wordt er op 12.000 kubieke meter buffervolume gerekend, in de winter op 25.000 kubieke meter. De bedoeling is om nog voor de winter te starten met de werken. In het voorjaar van 2013 moeten de werken voltooid zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio