Vrij onderwijs bouwt nieuw schoolcomplex in Weststraat en Zuidlaan

Sint Pieterscollege tegen de vlakte

Voor het Sint Pieterscollege (inzetfoto rechtsboven) en 't Zandschooltje wordt een gloednieuw complex gebouwd. Foto: nmi

Blankenberge -

De vzw Vrij Onderwijs Blankenberge-Wenduine heeft de plannen klaar voor een nieuw schoolcomplex in de Weststraat en Zuidlaan.

Omdat de infrastructuur van het vrij onderwijs dringend aan vernieuwing toe is, heeft de vzw een plan uitgewerkt voor het Sint Pieterscollege in de Weststraat en ’t Zandschooltje in de Zuidlaan. Voor beide scholen wordt op korte termijn een gloednieuw schoolcomplex gebouwd. Daarnaast bevat het plan ook de uitbreiding van de Sint Jozefschool in de Schaapstraat en de landelijke leefschool Akkerwinde in Nieuwmunster.

Voldoen aan normen

‘Zowel de school in de Weststraat als in de Zuidlaan voldoen niet meer aan de normen en het in stand houden kost handenvol geld’, zegt voorzitter van de schoolraad Nicole Vancoillie.

‘Het Sint Pieterscollege en het achterliggende gebouw van het buitengewoon onderwijs Type 1 worden volledig gesloopt. Of de sloop in fasen zal gebeuren, staat nog niet vast. Onze grootste bekommernis is een geschikt onderkomen vinden om alle leerlingen samen in een andere locatie onder te brengen. Het gebouw van Raoul De Pauw en het voormalig hotel Casa Nostra in de De Smet de Naeyerlaan worden in het project geïntegreerd’, zegt Vancoillie.

‘In het nieuwe gebouw worden alle leerlingen samengebracht van het vijfde en zesde leerjaar van de drie basisscholen. Ook voor het buitengewoon onderwijs Type 1 zijn er klassen voorzien. Verder is het de bedoeling om een doorgang te creëren van het huis De Pauw naar Casa Nostra die ook kan gebruikt worden door inwoners. De stad voorziet in de aanleg van een multifunctioneel speelplein dat buiten de schooluren ook bruikbaar zal zijn’, verduidelijkt Vancoillie.

Voorlopig onderkomen

Het tweede grote project is de volledige sloop van ’t Zandschooltje. ‘Het wordt een gebouw met twee verdiepingen waar kleuters en leerlingen tot het derde leerjaar van ’t Zandschooltje en Sint Pieterscollege school zullen lopen. Naast de klaslokalen gaat ook heel wat aandacht naar het groene karakter van de school en de speelmogelijkheden. De hoofdingang blijft in de Zuidlaan en de ingang in de Deswertlaan wordt aangepast’, legt coördinerend directeur Peter Gadeyne uit.

Directie belastingen

Het schoolbestuur voert nu gesprekken om tijdens de bouwwerken de leerlingen onder te brengen in het voormalig gebouw van de directe belastingen.

De bouwwerken in het Sint Pieterscollege starten in 2013 en die van ’t Zandschooltje in 2014.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio