Milde straf voor aanval met rubberkogels

Man krijgt drie jaar cel voor schietpartij op plein

Man krijgt drie jaar cel voor schietpartij op plein

De feiten werden aanvankelijk beschouwd als moordpoging, maar volgens de rechter is het oogmerk om te doden niet bewezen. Foto: dji

OOSTENDE -

Een jongeman van Turkse komaf heeft een milde straf gekregen voor een aanval met rubberkogels. Het slachtoffer overleefde de feiten.

De Oostendse Turk Fatih D. (26) heeft van de strafrechter in Brugge drie jaar cel gekregen, waarvan de helft met uitstel, voor een schietpartij met rubberkogels op het Wapenplein in Oostende.

De aanval was gericht op Ismar T. (22), een Oostendenaar van Servische komaf, met wie Fatih D. al anderhalf jaar in onmin leefde. Ismar T. kreeg vier projectielen in het lijf, maar verweerde zich met pepperspray en kon ontkomen. Nog diezelfde dag mocht hij het ziekenhuis verlaten.

De feiten werden aanvankelijk beschouwd als moordpoging, maar volgens de rechter is het oogmerk om te doden niet bewezen en ging het om opzettelijke slagen en verwondingen. Het openbaar ministerie had zelf op de herkwalificatie aangestuurd.

De schietpartij was een vergeldingsactie voor een zware vechtpartij in juni 2010 op een voetbalveld in Oostende. De minderjarige broer van Fatih D. werd toen door Ismar T. verwond met een mes en zelf werd hij een neusbreuk geslagen, vlak voor de neus van zijn andere broer en zus. Fatih D. zwoer toen wraak te zullen nemen.

Toen Fatih D. vernam dat Ismar T. op 21 januari een vriend van hem had neergestoken in café Desperado en drie dagen later zélf oog in oog kwam te staan met zijn rivaal, opende hij het vuur met rubberkogels. ‘Uit schrik om zelf slachtoffer te worden’, pleitte zijn advocaat, Terrence Halsberghe. ‘Hij ging in de aanval, maar wou zeker niet doden.’ Achteraf bleek dat Ismar T. naast de pepperspray ook een steakmes op zak had maar dat hij dat had weggegooid in zijn vlucht.

Voor het bezit van het mes en de pepperspray kreeg hij drie maanden voorwaardelijk. Voor de feiten in café Desperado kreeg Ismar T. eveneens drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

De zaak rond de feiten op het voetbalveld leidde in mei tot een vechtpartij in de rechtbank en komt in oktober terug voor. De rivalen, die beiden in de cel zitten, hebben beloofd de strijdbijl te begraven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio