Vorige eigenaar maakte ontwerp

FOTO. Nieuw monument voor brouwerij Anglo Belge

De rotonde in de woonsite Anglo Belge kreeg een kunstwerk dat verwijst naar de economische reus die de brouwerij Anglo Belge eertijds was. Dat werd zaterdagvoormiddag officieel ingehuldigd. In een moeite werd ook het gezellige binnenplein met speeltuigen in gebruik genomen. Daarna mocht iedereen naar het Fiertelhof, ook al ex-Anglo-Belge terrein, voor een glaasje.

Ex-schepen van Zulte en ex-scheikundig ingenieur van Anglo Belge, Etienne Verpraet, zorgde er tijdens zijn politieke loopbaan voor dat de vier hectare grote site van de voormalige brouwerij werd omgevormd tot een woonpark met een mix van 117 wooneenheden: sociale woonkavels met strenge koopvoorwaarden, sociale bouwgronden voor de sociale bouwmaatschappijen Het Volk en De Deinse Bouwmaatschappij en een particulier appartementenblok.

Voor Verpraet was de inhuldiging van het kunstwerk een emotioneel feit met drie gedachten: de grandeur van de Anglo Belge is voor altijd weg, door zijn inspanningen kwam er een mooi woonproject en nu is de naam Anglo vereeuwigd in dit kunstwerk. Uiteraard zijn er ook de collecties brouwerijartikelen van diverse verzamelaars.

Voor de wedstrijd rond het kunstwerk kreeg het gemeentebestuur acht inzendingen binnen. Na een anonieme beoordeling koos de jury voor het voorstel van Ignace Versele, de vroegere eigenaar van de Anglo Belge. Hij tekende, samen met zijn zoon/architect Alexis Versele en met Luc Voet, de 'metalen fles' uit. Het kunstwerk werd gemaakt in de ateliers van het metaalverwerkend bedrijf Quintyn. De grondwerken gebeurden door de firma Lippens. Anglo Belge was vooral bekend voor zijn limonade BIP, zijn Anglo Pils en enkele speciaalbieren, zoals Anglor en Rossbrau.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio