Project laat zelfstandig wonen met altijd beschikbare hulp toe

Huisvestingsmaatschappij bouwt nieuwe zorgwoningen

Jeanique Van Den Heede en Stefaan Vercamer in de woonwijk Riedekens. Foto: pdv

Ename -

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen start in het najaar met de bouw van aangepaste woningen voor mensen met een motorische handicap. Het betreft een nieuwe woonvorm waarbij de bewoners op elk moment op assistentie kunnen rekenen.

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen slaat de handen in elkaar met de vzw Focus uit Gent voor de bouw van twaalf zogenaamde ADL-woningen. ‘ADL' staat voor ‘Activiteiten Dagelijks Leven'. Deze woningen, die aangepast zijn aan de noden van mensen met een motorische handicap, zullen verspreid in de sociale woonwijk Riedekens in Ename worden ingeplant.

Daarnaast worden nog veertien gewone flats en twee lage-energiewoningen gebouwd. De bewoners van de ADL-woningen kunnen permanent op assistentie rekenen. Die begeleiding omvat onder andere de lichamelijke verzorging, hulp bij het toiletbezoek of bij het aan- en uitkleden. De vzw Focus zal voor dat zorgaspect instaan.

Tewerkstelling

‘Dit is een uniek project in onze regio, want in de driehoek Gent, Brussel en Kortrijk bestaat deze woonvorm niet. We vullen dus een leemte in', onderstreept Stefaan Vercamer, ondervoorzitter van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen. ‘Vijf jaar geleden werd ik geconfronteerd met een jongeman van 25 jaar die na een ongeval verlamd was geraakt aan de onderste ledematen. Hij vertelde mij over zijn zoektocht naar een aangepaste en betaalbare woning om als rolstoelpatiënt zelfstandig te kunnen wonen. Hij moest uiteindelijk naar Limburg verhuizen om in zo'n aangepaste woning te kunnen wonen. Toen heb ik beslist dat ook in onze regio zo'n manier van wonen mogelijk moest zijn. Vandaag starten we met de realisatie ervan. Niet onbelangrijk is dat dit ook een tewerkstellingsproject wordt. Voorbeelden elders in het land leren dat het verzekeren van de assistentie tien tot vijftien mensen aan het werk zet. Met die permanentie bevorderen we tegelijkertijd de sociale controle in de woonwijk Riedekens.'

Aandacht voor omgeving

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen wil in het najaar met de bouw van de ADL-woningen starten. De kostprijs wordt geraamd op 3.600.000 euro. Bedoeling is dat de woningen in het voorjaar van 2014 in gebruik kunnen genomen worden. Bij de uitwerking van het project zal ook aandacht besteed worden aan de omgeving. De groenzones zullen worden geherwaardeerd en nieuwe fiets- en wandelpaden zullen de woonwijk met het ADL-centrum verbinden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio