Oliewinning voor Noorse kust valt stil door 'lock-out'

Oliewinning voor Noorse kust valt stil door 'lock-out'

Foto: afp, belga

De winning van olie en gas voor de kust van Noorwegen valt normaal dinsdag stil door een 'lock-out' vanwege de werkgevers. Die willen dan verhinderen dat de werknemers bij de installaties komen.

'Zoals de situatie nu is, zal de lock-out effectief zijn vanaf middernacht', aldus woordvoerder Haakon Smith-Isaksen in een e-mail. 'Het gevolg is een gecontroleerd stilleggen van de hele productie en export (wanneer de voorraden op zijn) van Noorse ruwe olie.'

De lock-out komt er na aanhoudende acties van de vakbonden. Zij zeiden voet bij stuk te houden wat hun eisen over de pensioenen betreft. 'Wij zijn bereid zo lang als nodig door te gaan', zei woordvoerder Martin Steen van Industri Energi. Indien de regering niet tussenbeide komt, komt er geen einde aan de staking zolang de werkgeversorganisatie niet op de eisen is ingegaan.

Vervroegd pensioen

De werknemers in de Noorse offshore oliebranche voeren al ruim 2 weken actie voor het recht om vervroegd met pensioen te gaan. De Noorse regering heeft een bemiddelingspoging gedaan, maar die gesprekken zijn zondagochtend na dertien uur afgebroken.

De regering kan een einde aan de staking gelasten als zij meent dat die het landsbelang te zeer schaadt. De oliemaatschappijen hopen op zo'n ingreep en hebben gedreigd die zo nodig via een lock-out te forceren.

Noorwegen is de achtste olie-exporteur ter wereld en na Rusland de grootste gasproducent van Europa.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees