Druk wisselweekend op Europese wegen in het verschiet

Druk wisselweekend op Europese wegen in het verschiet

Foto: BELGA

Het weekend van vrijdag 13 tot zondag 15 juli is het eerste wisselweekend van de vakantie met grote verkeersdrukte op de Europese wegen. Vooral de kaarten in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland kleuren vanaf vrijdagnamiddag rood, met zeer druk verkeer en filevorming richting zuiden. Zaterdag wordt in gans Europa voor vertrekkers een 'rode' dag, waarschuwen de organisaties Touring en VAB.

In België verwacht Touring vooral bij mooi weer erg druk verkeer met filevorming op vrijdagnamiddag en -avond en op zaterdagochtend op de E40 Brussel-kust en de E411 Brussel-Luxemburg. Zondagavond is er kans op file richting binnenland, vooral op de E40 Oostende-Brussel.

Frankrijk viert zaterdag de nationale feestdag, voor veel Fransen het startsein van de vakantie en traditioneel een 'rode' dag met moeilijk verkeer. VAB verwacht de piek rond 13 uur met tot 400 km files. Op de routes naar de Atlantische kust, Noordwest-Spanje en Portugal zullen de verliestijden op piekmomenten 2 tot 5.30 uur bedragen, afhankelijk van de gekozen route.

In Duitsland wordt het aanschuiven in de omgeving van Hamburg richting Scandinavië, op de snelwegen in de richting van München, in de omgeving van München en op de snelwegen tussen München en Oostenrijk.

De files in het zuiden van Duitsland schuiven meestal door naar Oostenrijk. De grootste zomerellende speelde zich de laatste jaren vooral af op de A10 (Tauern Autobahn) Salzburg-Villach. Nu is het grootste knelpunt in Oostenrijk de B179, de Fernpasstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel.

In Zwitserland wordt de grootste drukte verwacht aan de grens met Italië en aan de Sint-Gothardtunnel, met 3 tot 4 uur tijdverlies.

In Italië wordt het erg druk op de A22 Brenner-Verona, in de omgeving van Milaan en op de snelweg naar Firenze, Rome en Napels. In Spanje wordt het aanschuiven in de omgeving van Madrid en op de A7 Le Perthus-Barcelona-Valencia.

Eén tip: je kan files wel vermijden, niet door de route maar door het vertrekmoment goed te kiezen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S