20 politiemensen ingezet voor bewaking

Gevangenispersoneel Sint-Gillis houdt 24 urenstaking

SINT-GILLIS - Het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis heeft maandag om 6 uur het werk voor 24 uur neergelegd. Met die actie protesteren ze tegen de overbevolking. Als er geen oplossing komt, volgt er vrijdag een nieuwe 24 urenstaking. Zowat 20 agenten van de politie van Brussel-Zuid en enkele mensen van de Civiele Bescherming zijn opgetrommeld om het werk over te nemen.

In Sint-Gillis zitten momenteel 790 gedetineerden opgesloten, terwijl er maar 740 plaatsen zijn. Van de 350 cipiers die er werken, kwamen er zo'n 25 maandag toch opdagen voor de ochtendshift. Vanaf dinsdag 6 uur wordt het normale regime hernomen.

Door de minimumbezetting kunnen gedetineerden wel douchen en telefoneren, maar bezoek ontvangen en de dagelijkse wandeling zijn niet toegestaan. Dat meldt Laurent Sempot, communicatieverantwoordelijke van het directoraat-generaal Penitentiaire inrichtingen.

Als er tussentijds niets verandert, organiseren de vakbonden vrijdag 13 juli een nieuwe actiedag. Afgelopen vrijdag was er nog een vergadering met de bonden maar die leverde niets op. 'Nieuw overleg is nog niet gepland maar niets wordt uitgesloten', aldus Sempot.

 

 

Corrigeer

NIEUWS