N-VA-lijsttrekker Danny Pieters daagt Tobback opnieuw uit

‘N-VA of SP.A, meer keuze heeft kiezer niet’

‘N-VA of SP.A, meer keuze heeft kiezer niet’

Danny Pieters (midden): het is alleenheerser Tobback of ik. Foto: ivw

LEUVEN -

Volgens de Leuvense N-VA-lijsttrekker Danny Pieters heeft de Leuvense kiezer slechts twee opties: ofwel keurt hij goed wat er gebeurt en stemt hij op Louis Tobback en SP.A, ofwel wil hij verandering en wordt het N-VA.

Danny Pieters maakt er geen geheim van dat hij graag burgemeester wil worden. ‘Op eigen kracht zal dat moeilijk gaan. In Leuven is het een zware uitdaging om als eerste te eindigen. Maar als we de tweede grootste partij worden, zijn we zeer tevreden’, zegt hij. Pieters benadrukte dat hij huidig burgemeester Louis Tobback (SP.A) niet aan een nieuw mandaat wil helpen. Ook het Vlaams Belang willen ze links laten liggen. Met Groen zien ze dan weer wel mogelijkheden.

‘Eigenlijk heeft de kiezer maar een keuze in Leuven. Je stemt op Tobback als je vindt dat alles goed gaat of je stemt op ons als je verandering wilt. Het verhaal van Open VLD stelt niet veel voor en CD&V loopt gewoon mee met SP.A’, meent Pieters, die CD&V en SP.A van een voorakkoord beticht om, net zoals de voorbije jaren, een coalitie te vormen.

Maar hoe verschillend N-VA zich ook wil profileren, toch zijn er bijzondere gelijkenissen met het programma van SP.A.

Zo willen ze bijvoorbeeld allebei werk maken van een verkeersvrij centrum met parkings aan de rand, betaalbaar wonen voor jonge gezinnen en meer kinderopvang. Zelfs de lay-out met woordwolken is vergelijkbaar. Ook vinden ze dat de huidige coalitie op verschillende punten goed werk geleverd heeft, ‘maar dat mag geen excuus zijn om jezelf fantastisch te vinden en achterover te leunen’.

Leuvense staatsbons

In hun programma is aandacht voor de deelgemeenten een van de speerpunten. Tegelijk willen ze financieel orde op zaken stellen. Investeren zou vergemakkelijkt kunnen worden met zogenaamde ‘Leuvenbons’, staatsbons op maat van de stad dus. Naar de bewoners willen ze luisteren, al beseffen ze dat ze daarna knopen moeten doorhakken en niet iedereen tevreden kunnen stellen.

De kandidatenlijst van N-VA Leuven voor 14 oktober is inmiddels compleet. Na Danny Pieters komen Renate Hufkens, Luk Bellens, Griet Valgaeren en Zeger Debyser. Vlaams Parlementslid Tine Eerlingen duwt de lijst. De grote meerderheid van de kandidaten is nieuw in de politiek. Momenteel heeft de partij slechts een gemeenteraadslid en OCMW-raadslid.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio