Vernieuwd Rapenpad zet landbouw in de kijker

Vernieuwd Rapenpad zet landbouw in de kijker

Dertien bedrijven werken mee aan het project. Foto: lcl

Lokeren -

Het Lokerse Rapenpad, een route langs land- en tuinbouwbedrijven, is helemaal hernieuwd.

‘Ongeveer twintig jaar geleden startte de Landelijke Raad Lokeren met het uittekenen van het Rapenpad', vertelt Christiane de Maesschalck, voorzitster van de Landelijke Raad Lokeren. ‘Onze opzet bestond erin om de mensen opnieuw dichter te brengen bij het landelijke leven, en in het bijzonder de actuele land- en tuinbouwsector.'

Dertien bedrijven werken mee aan het project. ‘Vroeger waren er meer bedrijven, maar we maakten een mooi uitgebalanceerde selectie van bedrijven', zegt schepen van Nina Van der Sypt (CD&V). Die werpen allemaal hun licht op het actuele leven in de sector. Het gaat bijvoorbeeld over melkveebedrijven, fruittelers maar ook over alpacahouders en hoevetoerisme.

Bezoekers kunnen kiezen tussen de noordelijke of zuidelijke route. De noordelijke is 31 kilometer lang, en gaat langs bedrijven op De Kop, Daknam, Eksaarde, Doorslaar en Heirbrug. De zuidelijke route is met haar 11 kilometer een pak korter, en doet bedrijven aan op Heiende, Lammeken en Staakte. ‘Deelnemers kunnen, als ze dat op voorhand aanvragen, individueel of in groep een van de bedrijven bezoeken', legt de voorzitster uit.

De deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan hun duidelijke Rapenpadbord, waar onder andere het logo en de bedrijfsnaam op staan. Ook werd een nieuwe brochure uitgegeven in samenwerking met de toeristische dienst, die liggen aan het Infopunt Toerisme op de Markt. Daar start ook telkens de route. ‘En ook de site werd op antenne gebracht', zegt de Maesschalck. ‘Daarop staan algemene zaken, maar ook concrete informatie over het Rapenpad.'

Op zondag 15 juli wordt het vernieuwde pad officieel ingereden. De start is bij de familie Vermeulen in de Hazestraat op Daknam tussen 12.30 en 14uur. Volwassenen betalen 5euro voor de fietstocht, en 10euro met broodmaaltijd en trappist. Kinderen betalen de helft van de prijs.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio