Nieuw gezicht voor 260 jaar oude kapel

Nieuw gezicht voor 260 jaar oude kapel

De kapel in Neerveld staat nog steeds in de steigers. Foto: fg

Neervelp -

Met de restauratie van de kapel van Neervelp stapte Boutersem in 2009 in een project om klein religieus erfgoed in stand te houden.

Naast de opmaak van de inventaris van alle kapelletjes in de gemeente werd de kapel Onze-Lieve-Vrouw Niet Bevlekt Ontvangen - op de hoek van de Waversebaan en de Katspoelstraat in Neervelp - geselecteerd om gerestaureerd te worden. Dat was dringend nodig. De kapel werd gebouwd in 1752 in opdracht van de familie de Wouters d’Oplinter. In 1979 werd ze een eerste keer hersteld dankzij de inzet van vrijwilligers. Maar toch drong een totale renovatie zich op. Zowel het dak, de buitenmuren als de binnenzijde van de kapel waren dringend aan restauratie toe.

Van bij de start was de heemkundige kring Velpeleven erbij betrokken. Terwijl een aannemer het dak onder handen nam, was de monumentenploeg van de vzw IGO-W ter plaatse om de buitenmuren aan te pakken en zorgden Velpeleven en de buurtbewoners voor de binnenvernieuwing. De werken startten in april.

Interreg subsidieerde het werk voor vijftig procent.

Gemeenschapsproject

De restauratie van de kapel is een gemeenschapsproject waarbij de buurtbewoners, een heemkundige vereniging en zelfs Europese partners de handen in elkaar sloegen terwijl de gemeente ondersteuner van het project was. Onder ruime belangstelling werden de deuren van de kapel opnieuw opengezet.

Visie

‘De fraaie kapel wordt een nieuw licht- en zichtpunt in de gemeente. Het is dan ook jullie kapel, zeker omdat de buurtbewoners jaren zorgden voor de kapel en het inte­rieur. Woorden van dank zijn dan ook op hun plaats. De aanpak past in de visie van de gemeente om voor kleine en grote projecten zoveel mogelijk gebruik te maken van subsidies’, zegt Gunther Janssens, schepen van Toerisme en Recreatie (SP.A).

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio