Opnieuw twee luxewagens gestolen bij overval in Rekkem

Vierde verdachte van homejackings opgepakt

Eerder werden al drie verdachten opgepakt nadat speurders in Dadizele een loods ontdekten die de gangsters als opslagplaats gebruiken. Foto: Kurt Desplenter

Roeselare -

Het Franse gerecht heeft de 26-jarige Makloif B. uit Roubaix aan ons land uitgeleverd. Hij wordt verdacht als mededader van de brutale homejacking op 8 maart in Roeselare, waarbij een Audi RS en juwelen werden buitgemaakt.

In het onderzoek naar de reeks brutale overvallen die sinds begin dit jaar Zuid- en Midden-West-Vlaanderen teistert, zit een 26-jarige Fransman in de cel. De raadkamer in Ieper bevestigde gisteren de aanhouding van Makhloif B. uit Roubaix met een maand.

Hij wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de homejackings en ramkraken van 8 maart in Roeselare en Wervik.

Weg met Audi RS

Die ochtend, rond 5.15 uur, werden Thomas Taeckens (22) en zijn moeder in hun woning aan de Noordlaan in Roeselare in hun slaap verrast toen de voordeur werd ingebeukt. De homejackers bedreigden de bewoners en eisten de sleutel van de Audi RS die op de oprit stond. De vrouw moest ook haar juwelen afgeven. Voor ze met de Audi RS vertrokken, merkten de daders dat er zich in de garage van de familie nog een peperdure Aston Martin bevond. Ook die wilden ze meenemen. Ze sloegen een zijruit in, maar Thomas Taeckens kon de diefstal van de tweede wagen verijdelen door de dieven met een stok te lijf te gaan.

Kort voor of na de homejacking in de Noordlaan sloeg ook Carl Willaert, uitbater van de Apple-computerstore in de Brugsesteenweg in Roeselare, alarm. Hij had verdachte geluiden gehoord, nadat er eerder al twee keer was ingebroken in zijn zaak. Maar de politie kon dit keer niets abnormaals vinden.

Wel zetten de daders na de diefstal van de Audi RS koers richting Leiestraat in Wervik om hun slag te slaan in boetiek Greenwich by Rosy en een nachtwinkel. De kledingzaak van Rosy Vanderstraeten, die met het oog op haar open dagen extra voorraad had ingeslagen, werd zo goed als leeggeplunderd.

Uit de nachtwinkel verdwenen vooral sigaretten en sterke drank, maar ook de kassa.

Betrapt dankzij DNA

Tijdens het sporenonderzoek naar de overvallen in Roeselare en Wervik vond de politie het DNA-profiel van de 26-jarige Makhloif B. uit Roubaix, geen onbekende voor het Franse gerecht. Hij werd meteen internationaal geseind. Tijdens een routinecontrole op 22 juni in Frankrijk kon de Franse gendarmerie de man tegenhouden en oppakken. Op 5 juli werd hij aan ons land uitgeleverd. Gisteren verscheen hij voor de raadkamer in Ieper en die verlengde zijn aanhouding met een maand, ook al ontkent de Fransman elke betrokkenheid bij de overvallen in ons land.

Er zitten nu vier Fransen in de cel op verdenking van medeplichtigheid aan de reeks brutale overvallen. In mei werden Mouloud D.H. (40) en Kevin A. (19) opgepakt na een inval door de federale politie in een voormalige champignonkwekerij in de Arkemolenstraat in Dadizele. Bij de inval vond de politie een tiental gestolen wagens, wapens, kogelvrije vesten en valse nummerplaten. Later werd ook de Fransman die de loods huurde, aangehouden.

Alweer overval

De aanhouding van de man uit Roubaix versterkt het vermoeden dat de reeks overvallen het werk zijn van verschillende Noord-Franse bendes. Gisterochtend vond overigens een nieuwe homejacking plaats in Rekkem. Drie gemaskerde kerels stampten de voordeur van de woning van Vincent Gaeremynck en Lincey Adams in. Ze wisten de hand te leggen op de sleutels van de BMW3 en Audi A3 van het jonge gezin. Toen ze met de wagens richting Franse grens vluchtten, botste één van de daders met de gestolen BMW tegen een paaltje. Hij moest de zwaar gehavende auto achterlaten.

Iets voor vijf uur hoorden Vincent en Lincey een auto stoppen voor hun nieuwe woning in Steenland.

‘In een eerste reflex zei mijn vrouw nog “het zullen toch geen inbrekers zijn?”. In november vorig jaar werd hier in de straat immers al een BMW 320d gestolen’, zegt Vincent. ‘Haar woorden waren nog niet koud of we hoorden drie zware dreunen tegen de voordeur. Ik ben blij dat ik mij koest heb gehouden. Onze kindjes van 4 en 2,5 jaar hebben alles gehoord , maar zagen de gangsters gelukkig niet.’

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio