Maatschappij Linkerscheldeoever vraagt uitzetting

'Bezetters' woningen Arenbergpolder voor rechter

'Bezetters' woningen Arenbergpolder voor rechter

De jongeren. Foto: bfs

KIELDRECHT -

De jongeren die sinds april vier huizen in de Arenbergpolder bezetten als reactie op de havenuitbreiding, stonden dinsdag voor de vrederechter. De Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) wil de panden niet meer verhuren en vraagt hun uitzetting.

De actie van de jongeren kwam er meteen nadat de vorige bewoners van de huizen op 27april waren vertrokken. Ze verenigden zich onder de naam De derde generatie en wilden met hun actie de volgens hen geplande verloedering van de panden tegengaan. ‘Men wil de huizen eerst laten vandaliseren om ze daarna te kunnen slopen', verduidelijkte Matthias Storme, de advocaat van de vier jongeren.

‘De MLSO, de eigenaar van de huizen, laat de woningen bewust verkrotten met het oog op de havenuitbreiding. Mijn cliënten betalen huurgeld voor de huizen en een van hen is er al vier jaar gedomicilieerd. De woningen worden mooi onderhouden, de nutsvoorzieningen worden betaald en voor alle panden werd er een brandpolis afgesloten. Dat heeft de MLSO voor haar panden waarschijnlijk nooit gedaan. Onder het mom van de beveiliging van de huizen wil men nu dat de jongeren de panden verlaten. De MLSO heeft geen duidelijke plannen met de huizen, dus de panden verlaten is ook helemaal niet nodig. Bovendien is dit gebied natuurgebied en geen havengebied. Daar heeft de MLSO niets te zeggen.'

Voor Sven Vermaillen, de advocaat van de MLSO, was het pleidooi van zijn confrater de wereld op zijn kop. ‘In plaats van op de huurmarkt een huis te zoeken, nemen deze jongeren een huis van een ander in', gaf hij aan. ‘We hadden zelfs geen kans om op te treden. Een paar uur nadat de vorige bewoners de sleutels binnenbrachten, hadden ze al hun intrek genomen in de huizen. Ze betalen wel huur, maar hebben van ons helemaal geen toestemming om daar te wonen. Hoe je het draait of keert, deze jongeren zijn krakers en de huizen liggen in industriegebied. Daarover is er geen discussie. Ik eis een sterk signaal en de uitzetting van de jongeren.' De vrederechter doet uitspraak op 21augustus.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio