Hackers publiceren tientallen Belgische adressen

Anonymous pakt pedofielen aan

Anonymous pakt pedofielen aan

Foto: *

Het hackercollectief Anonymous heeft een actie gelanceerd tegen pedofiele chatsites. Daarbij zijn honderden adressen gepubliceerd van vermeende gebruikers van dergelijke sites, onder wie een aantal Belgen.

Anonymous heeft de voorbije dagen zo'n 500 e-mailadressen en IP-adressen gepubliceerd van mensen van wie het beweert dat die actief zijn geweest op pedofiele websites. In sommige gevallen staat er ook een postadres en zelfs een telefoonnummer bij. Enkele tientallen adressen lijken Belgisch.

De Federal Computer Crime Unit bekijkt momenteel de gelekte documenten. Volgens de woordvoerder van de politie is het mogelijk dat er verder onderzoek komt tegen de mensen die in deze documenten worden vernoemd of tegen de hackers die ze online hebben gezet. Het is op dit moment absoluut niet duidelijk of de genoemde personen strafbare daden hebben gepleegd, aldus nog de politie.

‘Plaag uitroeien'

De actie Op Pedo Chat werd zaterdag gelanceerd. Op Youtube verscheen ondertussen een videoboodschap. Die wordt, net als bij eerdere berichten van Anonymous, gelezen door een computerstem terwijl de camera een persoon met een Guy Fawkes-masker toont. Volgens de boodschap is er een ‘golf' van websites waar pedofielen chatten en foto's delen. ‘Wij, Anonymous, hebben als doelstelling het verminderen, zo niet het uitroeien van deze plaag op het internet', aldus de boodschap.

Of er een verband is met eerdere acties die onder de Anonymous-vlag hebben plaatsgevonden, is moeilijk uit te maken. Het hackercollectief heeft geen formele structuur, en in feite kan iedereen zich op die naam beroepen. De initiatiefnemer van Op Pedo Chat noemt zich op Twitter TheAnonOne.

Contraproductief

Vanaf zondag verschenen op de website Pastebin.com documenten die Anonymous-aanhangers beweren te hebben buitgemaakt op de geviseerde sites. Daaronder een lijst van enkele honderden e-mailadressen en andere adresgegevens, waarvan een aantal bij Belgische providers als Telenet.be.

De organisatie Child Focus is niet bijzonder gelukkig met de ‘hulp' van de hackers. Woordvoerder Dirk Depover zegt de verontwaardiging te begrijpen die veel mensen voelen als het over pedoseksuele daden en kinderporno gaat. ‘Mensen grijpen dan naar het internet om er iets aan te doen, maar denken niet na over de reële consequenties. Als op die chatsites illegale dingen gebeuren, is dat een zaak voor de politie. Door mensen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, vergaat hen de lust om zich te onderwerpen aan controle en behandeling. Dat heeft een contraproductief effect.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees