Ex-trainer van Dender vervolledigt technische staf van Rode Duivels

Vital Borkelmans wordt assistent-bondscoach

Vital Borkelmans wordt assistent-bondscoach

Vital Borkelmans Foto: Pn

Een maand nadat hij zelf gesolliciteerd had naar de post van assistent-bondscoach haalt Vital Borkelmans (49) zijn slag thuis. De gewezen linksachter wordt de rechterhand van keuzeheer Marc Wilmots in aanloop naar het WK in Brazilië. Volgende week wordt het nieuws in principe officieel.

Even had het er alle schijn van dat Vital Borkelmans de nieuwe assistent-trainer zou worden van Dennis van Wijk bij Antwerp. Het contract lag klaar, maar finaal haakte Borkelmans af. ‘Omdat ik een aanbod kreeg dat ik niet kon weigeren', hulde de Limburger zich gisteren in raadsels. ‘Meer kan ik echt niet zeggen. Eind volgende week weet je meer.'

Navraag leert dat dan zal bekrachtigd worden dat Borkelmans de rechterhand wordt van kersvers bondscoach Marc Wilmots. De voorbije maand passeerden de namen van Jan Ceulemans, Eric Van Meir, Franky Van Der Elst en Yves Vanderhaeghe de revue maar de keuze valt op Borkelmans, die overigens zelf naar de post solliciteerde. De technische staf van de Rode Duivels lijkt zo compleet. Keeperstrainer Philippe Vande Walle verlengde eerder al zijn contract, conditietrainer Erik Roex en videoanalist Herman De Landtsheer bleven op post.

Sterren op het IJs

Borkelmans deelde nagenoeg zijn hele periode als Rode Duivel de kleedkamer met Wilmots. De 22-voudige international speelde de WK's in de VS in 1994 en Frankrijk in 1998. Maar de successen die de onvermoeibare linksachter –alias Brommerke– bij Club Brugge beleefde, kende hij niet als trainer. In derde klasse degradeerde hij in zijn eerste seizoen met Evergem. In zijn derde jaar daar gaf hij er de brui aan. In eerste provinciale moest hij vervolgens zelf ophoepelen na zes speeldagen omdat de voorzitter van Blankenberge de indruk kreeg dat hij te veel tijd spendeerde aan zijn deelname aan de VTM-show Sterren op het IJs.

Bij Dender kon Borkelmans aanvankelijk wel zijn ei kwijt. Met een afgeroomde kern bij een club in financiële nood na de degradatie leende hij een aantal jonge spelers bij zijn ex-clubs Waregem en Club Brugge. In 2011 werd Dender zo verrassend zevende. Afgelopen jaar werd echter een sof en op de laatste speeldag degradeerde Dender zelfs. De C4 volgde. Daarna ging de club in vereffening.

Luisterend oor

Het beeld dat spelers die met hem werkten hebben, is dat van een luisterend oor, de trainer die een schouder biedt aan wie daar nood aan heeft en zo spelers probeert te motiveren. Maar of hij tactisch zo'n meesterbrein is en of vedetten als Hazard of Fellaini hem zullen aanvaarden: die vraag is moeilijker te beantwoorden.

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen